Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Megane R.S. Trophy 300 – Rúbe vysoko

Prvý Megane R.S. sa na trhu objavil v roku 2004 a za tých 15 rokov sa z neho stala uznávaná legenda. Dnes je najkrajší, najvyzretejší a najsofistikovanejší, aký kedy bol. A verzia Trophy je ešte o stupienok vyššie

Prezradí ju nápis Trophy na prednom spojleri, špecifické 19-palcové disky kolies. Testovaný model mal navyše anatomické sedadlá Recaro čalúnené alcantarou. Stoja síce mastných 2 050 eur, ale neváhajte nad nimi ani sekundu. Sú o triedu lepšie ako tie sériové. Majú skvelé tvarovanie, takže výborne držia telo v zákrutách, pritom sú pohodlné.

Megane R.S. Trophy 300. Už Megane R.S. je „pecka“, verzia Trophy 300 však rúbe ešte vyššie.

Ako nikdy predtým

Riadenie je parádne, a to vo veľkej miere aj vďaka systému 4Control, ktorý v čase uvedenia Megane R.S. „znalci“ kritizovali. Zrejme nik z nich nikdy v živote v žiadnom Megane s 4Controlom nesedel, inak by ten systém velebili. Skutočnosť je totiž taká, že vďaka nemu sú Megane R.S. aj verzia Trophy vrtké ako nikdy predtým, v zákrutách rýchle ako nikdy predtým a v kritických situáciách bezpečné ako nikdy predtým. V pomalých vracákoch cítite, ako auto vykrajuje oblúk zákruty, vtedy sa totiž zadné kolesá natáčajú opačným smerom ako predné. Auto je neuveriteľne agilné, „za volantom“ ide, akoby ste mali v rukách oveľa menšie auto. Megane R.S. s 4Controlom si vo vracákoch doslova „hovie ako prasa v žite“. V dlhých rýchlych zákrutách, keď sa zadné kolesá natáčajú v smere natočenia predných kolies, zasa získava nesmiernu istotu. Človek má pocit, akoby auto bolo zrastené s asfaltom. Popritom všetkom ho viete vyprovokovať k hravosti. ESC je, samozrejme, plne deaktivovateľné. Jedinou slabinou sú pneumatiky Bridgestone Potenza S001. Možno to bolo tým, že boli už trochu zjazdené, ale cítil som, že ma limitujú. Prechod od Michelinu k Bridgestone možno nebol najlepší nápad.

Cup

Dodávam, že R.S. Trophy má „cupový“ podvozok, ktorý má o 25 % tuhšie tlmiče, o 30 % tvrdšie pružiny a o 10 % pevnejšie stabilizátory. Áno, vďaka tomu je Trophy nepochybne ešte rýchlejšie ako „obyčajné“ er-esko, ale na rozbité úseky našich ciest je už príliš tvrdé. Jedným dychom však musím povedať, že normálne nerovnosti ani bežné špáry na cestách netlčú do karosérie. Osobne by som privítal adaptívny podvozok s možnosťou voľby o niečo mäkšieho nastavenia. Potenciálu podvozka a zvýšenému výkonu motora konštruktéri prispôsobili aj brzdy. Vpredu sú bimateriálové kotúče, ktoré na jednej strane znižujú hmotnosť o 1,8 kg na koleso a na strane druhej zlepšujú rozptyl tepla pri intenzívnom brzdení, čím zvyšujú odolnosť voči vädnutiu. Napriek tomu všetkému som pri dlhšej ostrej jazde po horskom priechode hore-dole cítil, že musím brzdový pedál tlačiť silnejšie. K úplnému zvädnutiu bŕzd však nedošlo. Pre zdôraznenie charakteru Trophy sú strmene Brembo lakované načerveno. K verzii Trophy neodmysliteľne patrí aj samosvorný diferenciál typu Torsen, ktorý zabezpečuje trakciu vo výjazdoch zo zákrut. Treba však počítať s tým, že pri akcelerácii „vozí“ za volant v koľajach. Nie je to také silné, že vám vytrhne volant z rúk, ale treba s tým počítať. Trophy nie je auto pre pózerov, ktorí ležia za volantom, volant držia iba jednou rukou, aj tú majú vyloženú cez okno a druhú ruku majú nonstop na prevodovej páke. Megane R.S. Trophy je pre skutočných chlapov, ktorí to majú v hlave „usporiadané“.

Výkrik: Výkon nepadne na vás ako vrece cementu, namiesto toho rastie fluidne.

Kade ľahšie

Verzia Trophy má, rovnako ako bežný model Megane R.S., 1,8-litrový preplňovaný motor. Ako som však už naznačil, má zvýšený výkon – z pôvodných 205 na 221 kW, teda z 280 na 300 koníkov. Tým vlastne prvýkrát v histórii Megane R.S. dosiahol magickú hranicu 300 koní. A je tu ešte jedna vec, čo má Megane R.S. Trophy prvýkrát v histórii – klapku vo výfuku, ktorá umožňuje meniť zvuk výfuku. Ten vie v športovom režime po uvoľnení plynu krásne zabublať a na záver ešte takú plesnúť bičom, že všetko živé naokolo okamžite utečie kade ľahšie. Najkrajšie je, že to nerobí programovo vždy rovnako, ale v závislosti od toho, v akých otáčkach, z akého zaťaženia a ako rýchlo uvoľníte plyn. To plieskanie bičom je návykové. Škoda, že si neplesne aj pri podraďovaní. Motor je silný, ale výkon na vás nepadne ako vrece cementu. Namiesto toho fluidne rastie, a to sa mi páči. Nepáči sa mi však, že má citeľnú turbodieru, a má ju zo všetkých režimov – pri akcelerácii z ustálenej rýchlosti, pričom je úplne jedno, z akých otáčok akcelerujete aj pri preraďovaní. Chcelo by to blow-off ventil, ktorý by tú turbodieru zmiernil aspoň pri preraďovaní.

Mimochodom, neľakajte sa mojej spotreby. Keby som mal auto dlhšie, tak by som sa nepotreboval tak často jašiť a spotreba by bola určite nižšia ako tých 11,4 l/100 km.

 

Stručne

Čo treba uznať

  • 4Control robí v zákrutách divy.

Čo nám chýbalo

  • Blow-off ventil a adaptívny podvozok.

Čo nás prekvapilo

  • Motor má výraznú turbodieru.

 

Renault Megane R.S. Trophy 300

Cena (základ/test)                                          27 890/36 090 €

Záruka                                                           5 rokov alebo 100 000 km

 

Motor

  • preplňovaný zážihový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 798 cm3, max. výkon 221 kW (300 k) pri 6 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 400 Nm pri 3 200 ot.min-1. Emisie CO2 185 g/km.

 

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 5,7 s, vmax=260 km/h, spotreba výrobca/test 8,2/11,4 l/100 km.

 

Ikonky

  • Bluetooth – áno
  • Wi-fi – nie
  • AUX/USB – áno/áno
  • Zrkadlenie – nie
  • Uhlopriečka: 7,0
  • Batožinový priestor: 521 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov