Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj exekúcia je problémom pri kúpe jazdenky

Trh s ojazdenými autami je veľký a poriadne prehnitý. Kúpa autá má vždy svoje riziká. Stočené kilometre patria medzi najčastejšie, sekundujú im ale aj exekúcie.

Každopádne, ak autám nerozumiete, vezmite si pred kúpou so sebou vždy niekoho, kto autá aspoň trochu pozná. Samozrejme, aj on sa môže pomýliť, a nevšimnúť si všetko. Profesionála zastúpiť nedokáže. Ale viac ako sa vraví, viac ľudí, viac rozumu… Čo a ako kupovať je na internete popísaného dosť.

Chyby pri kúpe áut by sme mohli rozdeliť do niekoľkých skupín. Ak je všetko v poriadku po technickej stránke, na rad nastupuje hrozba administratívno-právných nedostatkov.

Som celkom rád, že niektorí predajcovia sú aspoň čestní, a do inzerátu napíšu, že vozidlo sa nedá prepísať, lebo má exekúciu. Každopádne si to predajca možno neuvedomuje, že v prípade predaja a následného (ne)používania na neho padajú rôzne povinnosti. A verte, že ich nie je málo. Osud týchto áut je potom takmer vždy rovnaký. Chvíľu sa používajú, potom sa rozoberú na diely… a ostávajú stále v evidencii.

Toto by ste mali vedieť:  

Problémy podľa odborníkov so sebou prináša kúpa auta, ktoré je v leasingu alebo v exekučnej blokácii. „Overovacie firmy“ preverujú informácie o exekúcii v Centrálnom registri exekúcií, v ktorom sú len exekúcie vzťahujúce sa na subjekty.

„To ale na overenie blokácie vozidla nestačí, nakoľko vozidlo nie je automaticky blokované, ak má držiteľ ‚na krku‘ exekúciu a naopak, vozidlo môže byt blokované aj z iného dôvodu. Ten nemusí byť bežne dostupný na internete, môže sa jednať napríklad o blokáciu exekútormi Finančnej správy. Štátny Register prevádzkových záznamov vozidiel je priamo prepojený s evidenciou vozidiel, takže poskytuje aktuálne a pravdivé informácie o exekučných blokáciách,“ zdôraznil Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

Čo ak RZPV nie je?

RPZV je cesta istoty. Ale za mierny poplatok. Od predajcu by som si ho pýtal, a následne online overil. Avšak, stále je možnosť ísť vozidlo prepísať na dopravný inšpektorát a podpísať kúpnu zmluvu a odovzdať peniaze priamo tam… V prípade ak nastane nejaký problém pri prepise, od zmluvy jednoducho odstúpite. Nezabúdajte na jednoduchú radu našich otcov: „co je psáno, to je dáno…“

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov