Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tokio 2019: Mazda MX-30 – Čoskoro v Európe

Ani aktuálny ročník autosalónu v Tokiu nezaprie tradíciu, ktorá sa odráža v záplave noviniek. V tomto smere nezaostáva ani Mazda, ktorá ukázala svetu elektromobil MX-30.

Hlavný japonský autosalón v Tokiu otvoril svoje brány minulý týždeň a na návštevníkov sa vyrútila obrovská vlna noviniek. Nissan ukázal koncept Ariya, Mazda kontruje výrobnými špecifikáciami trochu slabo vybaveného elektromobilu MX-30.

Elektromobil Mazda MX-30 vás prekvapí jednak svojimi veľmi neambicióznými špecifikáciami, ale aj napríklad voľbou zadných dverí. Tie sa otvárajú protichodne, podobne ako v prípade BMW i3. Špecifikácie však už dnes nikoho neohúria. Batéria z prizmatických článkov s celkovou kapacitou 35,5 kWh (355 V) totiž ponúkne dojazd 200 km WLTP.

Palubná nabíjačka má výkon 6,6 kW, rýchlonabíjanie je možné cez CCS (50 kW) v Európe a CHAdeMO (50 kW) v Japonsku. Prototyp MX-30 ponúkal elektromotor s výkonom 105 kW, koľko však ponúka výrobná verzia zatiaľ nie je jasné. Rozmery auta sú 4395 mm na dĺžku, 1795 mm na šírku, 1570 mm na výšku a rázvor meria 2655 mm.

Na starom kontinente sa bude vozidlo predávať od marca budúceho roku za cenu, ktorá štartuje na čiastke 33 990 eur. Objednávať elektromobil je možné už teraz. Exkluzívne vybavená edícia First Edition bude stáť okolo vyjde na 35.200 eur. Rezervačný poplatok je 1000 eur.

Elektromobil Mazda MX-30 disponuje celou radou asistenčných systémov využívajúcich 24GHz radar, chytrý tempomat, udržovanie v jazdnom pruhu a podobne. V interiéri sa Mazda rozhodla pre masívne využitie recyklovaných materiálov. Stredová konzola je napríklad z korku, výplne dverí potom zase z recyklovaných PET fliaš.

-jj-,

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov