Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Záchranný koridor zachraňuje životy!

Záchranná ulička je samozrejmosťou v drvivej väčšine európskych štátov. Dokonca sa presadzuje jednotný model. Slovensko je stále výnimkou a v zákone ustanovená nie je.

Je to veľmi smutné, že práve dlhoročná absencia ustanovenia v slovenskom zákone pravidelne komplikuje zásah záchranných zložiek. A nie len ich. Nie je ničím výnimočným, že dokonca policajti prostredníctvom dopravných servisoch v rádiách vyzývajú k vytvoreniu záchrannej uličky. A nie len potom ako prejdú záchranné zložky, ale po celý čas. Takmer vždy na miesto musí dostaviť aj odťahová služba či čistiace služby.

Zmena by konečne mohla prísť v novele zákona. Už sa to aj avizovalo. Nič vám však dovtedy nebráni byť uvedomelým vodičom, a vytvárať uličku aj bez toho, aby vám to zákon ukladal. Svojim konaním môžete vyvolať reťazovú reakciu a na vašu stranu sa tak pridajú ďalší vodiči.

Problémom veľkej časti vodičov je, že až priveľmi často sa robí za volantom všetko, len nie to, čo by sa malo – čiže sledovanie diania naokolo.

A ako sa správne pri vytváraní uličky zaradiť? Zapamätajte si jednoduché pravidlo. Predstavte si pravú dlaň, otočenú smerom nadol.  Pravý palec smeruje čo najviac v ľavo, ostatné prsty logicky na pravo. A teraz si to premietnite do jazdných pruhov. Palec je vždy ľavý pruh, prsty všetky ostatné. Jednoduché, praktický a účinné. Nemyslíte?

Zdroj a foto: Youtube

Autor Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov