Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kvalitné ozvučenie v aute stojí nekresťanské prachy

Keď dvaja robia to isté, výsledok nemusí byť rovnaký. Presne takto by sme mohli začať úvod do témy kvalitné ozvučenie v autách.

Ani dnes nie je výnimkou, že v niektorých autách si užijete kvalitnú muziku, v iných po kúpe hľadáte  riešenia vo vlastnej réžii, ako nedostatočné audio vylepšiť.

Základné rádio s bežným ozvučením je už niekoľko rokov štandardná výbava každého nového auta. Ak však chcete originálne prémiové ozvučenie, cenovky vás možno poriadne zaskočia. Otvárame teda cenníky.

V bežných značkách a modeloch sa za lepšie audio s lepším multimediálnym systém pripláca od zhruba 500 do 1500 €. To nie je až také strašné. Povedzme taký VW Passat. Za hruba 1350 € môžete mať prémiové ozvučenie, ktoré má 10+1 reproduktorov – Dynaudio. Štandardne ich je 8. A čo luxusnejšia menšia sestra Audi A4? Tam prvé lepšie audio (prvé príplatkové) s 10 reproduktormi stojí približne 360€. Vysoká prémia v podobe  Bang & Olufsen Premium Sound 3D z 19 reproduktormi stojí  približne 1300 €. To je rozdiel v porovnaní s Passatom, nemyslíte?

Porovnáme si ešte Q7 a Touarega. Soundsystem Dynaudio – 13 reproduktorov vo VW Touareg stojí 1730€. V Q7 za systém Bose Soundsystem s 3D-zvukovou reprodukciou, 19 reproduktorov, 15-kanálový zosilňovač, a  výkon 558 Watt zaplatíte 1300€. Pre fajnšmekrov tu je exkluzívny zvukový systém Bang & Olufsen s 23 reprodultormi za 7000€!

Japonské značky ako Toyota a Lexus sa nedajú veľmi dobre porovnávať. Ich príplatkové prvky sú v balíkoch a určiť jednoznačne koľko stojí lepšie audio sa naozaj nedá.

Preskočme ku Volvu. Model S90 ponúka nadštandard Harman/Kardon Premium Sound so 14 reproduktormi za skoro 1000 €. Najvyššia liga od Bowers & Wilkins® Premium Sound s 19 reproduktormi stojí 3600€. BMW 7 príplatkový systém od Harman Kardon stojí 1240 €, vyšší systém Bowers & Wilkins takmer 6000 €.

Za kvalitu sa platí…

Čo z toho plynie? Kvalita zvuku je na slovenské platy drahá. A je jedno, či sa jedná o ozvučenie auta, obývačky, alebo verejného priestranstva. Audiofil a origofil v autách vyšších tried jednoducho musí za kvalitné ozvučenie zaplatiť poriadne pálky. Ak sa rozhodnete vybrať cestou kvalitných prestavieb, pripravte sa na to, že to tiež lacné nebude.

Autor: Marek PAUCO

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov