Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Potvrdené! Ročná diaľničná známka bude platiť 365 dní!

"Zámerom predloženej novely zákona o diaľničnej známke je odstránenie nespravodlivosti pri zakúpení ročnej známky v priebehu roka, keď jej platnosť je výrazne menej ako jeden rok, nakoľko jej platnosť je len do januára nasledujúceho roka," konštatovali predkladatelia.

Poslanci ešte skor v tomto roku predložili návrh novely zákona o diaľničnej známke, podľa ktorého by ročná diaľničná známka platila 365 dní (366 dní v priestupnom roku) odo dňa, ktorý si užívateľ určí ako počiatok platnosti. Už by tak nebola striktne viazaná na kalendárny rok. Vznikne tak nový štvrtý druh diaľničnej známky.

Vodiči budú môcť od februára 2020 využiť nový typ diaľničnej známky. K existujúcej ročnej, mesačnej a 10-dňovej známke pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude rovnaká ako pri klasickej ročnej známke, čiže 50 eur. Oznámili to na brífingu minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek a poslankyňa Národnej rady SR Irén Sárközy (obaja Most-Híd).

Minister dopravy Arpád Érsek uviedol. „Každý bude mať od teraz možnosť sa rozhodnúť, od kedy si chce zaplatiť 365-dňovú známku…“

Každopádne za redakciu tento krok zo strany štátu schvaľujeme. Každopádne by určite nebolo zlé sa zamyslieť aj nad rôznymi časovými úsekmi, keďže v dobe digitalizácie to nemôže byť veľký problém (napr. konkrétny počet dní). Zároveň sme veľmi zvedaví, či a ako sa zmení spôsob úhrady za diaľničné známky, keďže EÚ už pred rokmi začala tlačiť do úsekového spoplatnenia, nie do časového.

Autor: Marek PAUCO

Foto: Archív

Zdroj: MIN.DOP, Plus 7 Dní, Aktuality,

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov