Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Končíš školu? Poď študovať dopravu!

Každé dieťa má svoje vysnívané povolanie. Nie je to tak dávno, čo som zo školy vyliezol aj ja. Už od malého chlapca som vedel, že chcem robiť niečo s autami. A tento sen sa mi splnil.

Nebola to ľahká cesta. Skončené gymnázium v malom mestečku na východe, vyštudovaná jediná a jedinečná výška na Slovensku v Bratislave, a potom predieranie sa skúšobnou dobou v jednej z najväčších firiem na Slovensku. Samozrejme, mal som aj šťastie. Prišla práca v redakcii motoristického portálu. Potom prišla iná redakcia… A to som si pôvodne trúfal len na učňovku a automechanika, poprípade som sa videl v kabíne kamiónu. Základnú školu som končil pred takmer 15 rokmi. Odvtedy sa doba a pomery poriadne zmenili a som rád, že som šiel v štúdiu ďalej. Vŕtaniu v autách sa venujem len vo voľnom čase a vnímam to sčasti ako relax… Sen o kamióne a C+E vodičaku sa mi zatiaľ nesplnil. Ale nikdy nie je neskoro:)

Vybral by som si iný smer?

Oblasť motorizmu a dopravy je poriadne široká. Naozaj neviem, či by som sa rozhodol aj inak. Zatiaľ som však spokojný… robím čo má baví. Aj keď nie vždy to je ružové. Ale to je tak všade ;).

Nebudem však viac písať o sebe. Tento článok je skôr venovaný mladým, ktorí sa nevedia rozhodnúť čo a kam študovať po základnej, resp. nepriamo aj po strednej škole a majú tiež blízko k autám. Práve pre nich je určené podujatie zo strany rezortu dopravy a výstavby, ktoré má snahu motivovať žiakov a študentov k výberu povolania v oblasti dopravy, k rozvíjaniu a prehlbovaniu ich záujmu o zvolené povolanie a budovaniu ich vzťahu k budúcej profesii, a to najmä prostredníctvom organizovania zážitkových aktivít.

V snahe priblížiť verejnosti možnosti odborného vzdelávania v oblasti dopravy a poštových služieb Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci so železničnými spoločnosťami, vybranými regionálnymi partnermi, univerzitami a strednými odbornými školami pravidelne organizujú pre žiakov základných škôl dni kariérového poradenstva s voľným vstupom s názvom: Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU.

Podujatie sa bude konať 3. októbra 2019 na trnavskej železničnej stanici a tiež v areáli Strednej priemyselnej školy dopravnej od 9.00 h – 15.00 h.

Bohatý program podujatia zahŕňa ukážky výkonu povolaní v železničnej a cestnej doprave, návštevu priestorov rušňa, kamióna, diagnostiku vozidiel, riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia, riadenie dopravy z pozície výpravcu alebo rušňovodiča na modelovej železnici, poskytovanie prvej pomoci, dopravné simulátory, videoprojekcie, dopravné kvízy a súťaže. Na podujatí sa predstavujú študijné a učebné odbory v oblasti dopravy (prípadne dopravných stavieb) a poštových služieb, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách.

Aká je budúcnosť?

Nuž, zamestnávatelia sa na Slovensku bijú o klasického vodiča MKD bojujú. Nebudeme si klamať, každý kto má aspoň malé skúsenosti, uteká do zahraničia za lepšími platmi a podmienkami. Vraví sa, že s príchodom plne autonómnych vozidiel je toto povolanie v ohrození. Z môjho pohľadu sú to zatiaľ len špekulácie. Aj keď nevylučujem, že to tak o pár desiatok rokov nebude. Na druhej strane existujú zaujímavé povolania, ktoré  súvisia s dopravou a veruže ich ešte poriadne dlho bude musieť vykonávať človek. Rozhodne by som sa preto nebál ísť študovať školu s týmto zameraním.

Foto: FB SPŠ Snina

Autor: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov