Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Od roku 2020 predajňa Tesla aj na Slovensku!

Vizionár a technologický fanatik Elon Musk chce zamoriť svojimi elektromobilmi Tesla aj trhy vo východnej Európe. Šéf automobilky súčasne potvrdil, že na budúci rok otvorí oficiálnu predajňu aj na Slovensku!  

Doteraz museli slovenskí záujemcovia o vozidlá Tesla vycestovať do zahraničia. Svoj apetít tak uspokojovali v okolitých krajinách, najbližšie v rakúskej Viedni alebo bavorskom Mníchove.

Musk, ako už tradične, na sociálnej sieti oznámil, že medzi prvými východoeurópskymi krajinami s oficiálnymi predajňami bude okrem Srbska a Chorvátska aj Slovensko. S najväčšou pravdepodobnosťou za to vďačíme rozsiahlejšiemu programu podpory elektromobility, ako napríklad v susednej Českej republike.

Slovenské ministerstvo hospodárstva totiž na jeseň tohto roku plánuje obnoviť program dotácií na nákup elektromobilov vo výške 25 až 30 % ceny vozidla s plne elektrickým alebo hybridným pohonom. Najvyššia dotácia je pripravená pre tých, ktorí dajú zošrotovať svoje auto staršie 15 rokov.

Na dotáciu určenú pre jednotlivcov, firmy aj samosprávy je zatiaľ vyčlenených päť miliónov eur. Rovnaká čiastka určená na elektromobilitu pred tromi rokmi nebola na Slovensku vyčerpaná, vtedy totiž využilo štátny príspevok 5000 eur viac ako 800 žiadateľov.

V prípade Srbska a Chorvátska má voľba aj historické pozadie. Muskov vzor a nedocenený génius Nikola Tesla, ktorý sa preslávil ako fyzik a konštruktér elektrických strojov a prístrojov, sa narodil v roku 1856 v obci Smiljan. Tá sa dnes nachádza na území dnešného Chorvátska, ale Tesla sa hlásil k srbskej národnosti.

„Dúfam, že začiatkom budúceho kalendárneho roka, otvoríme na Slovensku, v Chorvátsku, Srbsku a viacerých ďalších východoeurópskych krajinách naše predajne. Sme hrdí na to, že budeme predávať automobily v rodnej krajine Nikolu Teslu,“ napísal Musk na Twitteri.

V krajine pod Tatrami je v súčasnosti registrovaných okolo 200 elektromobilov Tesla. U susedov v Českej republike je to asi 700 exemplárov.  S nástupom nového a cenovo dostupnejšieho Modelu 3, ktorý sa už v Európe predáva, si kalifornská automobilka sľubuje väčší odbyt aj na východe starého kontinentu.

Podľa magazínu International Bussines Times je v Európe vzhľadom na aktuálne vysoký dopyt potrebných 60 až 80 oficiálnych predajní automobilky Tesla. Obchodný model značky Tesla nie je založený na tradičnom vzorci s nezávislými predajcami. Preferuje minimalizovanie nákladov a priamy predaj cez internet bez akýchkoľvek medzičlánkov.

-jj-, zdroj: IBT, foto: Tesla.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov