Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota predáva Land Cruiser ako teplé rožky

Toyota oslavuje. Okrem vysokého veku svojho modelu má aj iný pádny dôvod na radosť. Za dlhé dekády predali 10 miliónov modelov Land Cruiser.

História Land Cruiserov je rozsiahla a zložitá. Nechceme písať romany, preto si len  letmo  povieme, ako to všetko začalo. Japonci pracovali na vývoji terénneho auta síce ešte počas 2. svetovej vojny, ale za zlomový bod považujeme 1. august 1951, kedy predstavili model Toyota „Jeep BJ“. Avšak tento model až tak populárny nebol. Výroba ozajstného modelu Land Cruiser začala až v roku 1954-55, kedy prišiel na trh prvý premiérový model Land Cruiser J20. Nemyslite si, pomenovanie pre skutočnú legendu nevzniklo len tak z ničoho. Hľadali meno, ktoré vystihne terénne schopnosti auta. V preklade by sme názov voľne preložili ako pozemný krížnik. Export bol zatiaľ ešte len minimálny. Doslova len pár sto kusov ročne.

Toyota vďačí Land Cruiseru aj za dobytie Ameriky. Bol to prvý model, ktorý za oceán vyvážali. Písal sa rok 1957.

Zmenu vo vývoze a vytváraní dobrého mena po celom svete priniesla generácia J40, ktorej výroba odštartovala v roku 1960 a skončila v polovici osemdesiatych rokov. Vďaka štyrom dĺžkam rázvorov a množstvom typov nadstavieb aj od externých firiem poslúžil práve tento model o vytvorenie nespochybniteľnej reputácie. Model vyrábali aj v Brazílii. A to až do r. 2001.

Dnes sa Land Cruiser predáva vo viac ako 170 krajinách sveta. Ročne sa ich predá zhruba 400 000. Vzhľadom na triedu vozidiel to je veľmi slušné číslo.

Popísať každú generáciu by trvalo večnosť. Land Cruiser však už dávno nie je len auto na prácu. Od zhruba začiatku 80.tych rokov sa z neho stávalo aj plnohodnotné rodinné auto pre viac ako typickú rodinu. Navyše aj luxusné. Svoju technológiu od deväťdesiatych rokov pravidelne prepožičiavať aj luxusnejším Lexusom LX.

Prečítajte si aj: Toyota Land Cruiser: Kde iní končia…

Land Cruiser našiel svoje uplatnenie aj v motoršporte. Jeho doménou boli povedzme preteky Rely Dakar a im podobné.

Land Cruiser patrí medzi najviac cenené modely japonské automobilky. Preto ak zvažujete kúpu auta, ktoré už rozhodne výrazne na cene nepadne, zamerajte sa aj na staršie modely Land Cruiserov. Pekný a zachovalý kus naprieč všetkými generáciámi je často vyvažovaný zlatom.

Autor: Marek PAUCO

Foto: Archív

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov