Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bugatti La Voiture Noire – Najdrahšie na svete

Na nedávnom prestížnom motoristickom evente Concours ďElegance v americkom Pebble Beach bol jednou z horúcich tém aj najdrahší automobil na našej planéte – Bugatii La Voiture Noire. Neznámy majiteľ si ho totiž kúpil za 18,7 milióna dolárov (16 852 920 eur).

Francúzska značka Bugatti spadá pod koncern Volkswagen. Vo svete získala renomé vďaka svojim „dychvyrážajúcim“ športiakom, ktorým nechýba rýchlosť ani elegancia. Automobil Bugatti La Voiture Noire vyrobili v krajine galského kohúta pri príležitosti 110. výročia založenia firmy dokonca len v jedinom exemplári!

Atraktívne vozidlo odkazuje na starší model Bugatti Type 57SC Atlantic z roku 1930. Atlantic patril k najväčším ikonám francúzskej značky a inak tomu nie je ani v prípade modelu La Voiture Noire. Ten sa môže momentálne pýšiť štatútom najdrahšieho auta na svete, pričom jeho zberateľská hodnota ešte zrejme porastie.

Pod kapotou sa nachádza ohromujúci osemlitrový motor Quad Turbo W-16 s výkonom až 1 500 koní. Vďaka nemu sa automobil z pokoja na 100 km/h dostane za 2,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je stanovená na 261 km/h.

Podľa dizajnéra značky Bugatti – Achima Anscheidta model Bugatti La Voiture Noire nie je len automobil, ale hotové umelecké dielo. Navyše dielo na štyroch kolesách, ktoré si drží rovnakú prestíž ako ďalšie exkluzívne značky pochádzajúce z Francúzska. Otázne zostáva, kto sa stal novým vlastníkom výnimočného športiaku.

V motoristických kruhoch a vo svete celebrít sa skloňuje hneď niekoľko mien. Najčastejšie sa hovorí o portugalskom futbalistovi z Juventusu Turín Cristianovi Ronaldovi a maniakovi do luxusných automobilov z boxerského ringu Floydovi Maywatherovi. Eminentný záujem mal údajne aj niekdajší šéf predstavenstva Volkswagenu Ferdinand Piech, ktorý však nedávno skonal.

Na tohotoročnej Súťaži elegancie v kalifornskom Monterey v golfovom rezorte Pebble Beach Golf Links, ktorá sa v zámorí koná od roku 1950, však značka Bugatti prezentovala ešte iný skvost. Model Cantodieci odkazuje v taliančine rovnako na jubilejné výročie automobilky, ale aj na vozidlo Bugatti EB110 z 90. rokov minulého storočia.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov