Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Modernizácia železničných priecestí, ale v ČR!

Miesto, kde križujú koľajnice cestu, je vždy rizikové. Riziko sa však dá eliminovať, povedzme osadením priecestného zabezpečovacieho zariadenia a dopravných značiek.

Ak by sme začali rátať železničné priecestia na Slovensku, za ktoré sa naozaj nemusíme vo svetovom merítku hanbiť, veľa by sme nenapočítali. Veľa z nich síce prešlo rekonštrukciou, ale aj tak nie sú zhotovené tak, aby človek pri prejazde o nich nevedel. Jednoducho sú pod, alebo nad úrovňou vozovky, a tento skok je naozaj nepríjemný. Nech sa na mňa kompetentní nehnevajú, ale je to naozaj poväčšine katastrofa.

Na vodičov v Českej republike čakajú novinky. Na železničné priecestia budú inštalovať kamery, ktoré budú sledovať porušenia predpisov týkajúcich sa prejazdu cez železničné priecestie. Funkciu merania rýchlosti uviedlo len ako možnosť, ktorá je teoreticky možná v budúcnosti.

„Ti, kteří dodržují pravidla, se postihu obávat nemusí. Na druhou stranu skuteční piráti silnic mohou v poměrně krátké době přijít o body, a ztratit tak řidičský průkaz,” povedal Jiří Svoboda, generálny riaditeľ SŽDC – Správa železniční dopravní cesty.

Táto novinka by mala skôr pôsobiť preventívne, ako represívne. Železničiari si od novinky sľubujú dlhšiu životnosť prejazdov, ktoré vraj ničí rýchla jazda, ktorej supluje vyššia váha.

Výstupy z kamier by mohli pomôcť aj zložkám integrovaného záchranného systému. SŽDC rokuje aj s obcami, ktorá by mohla vodičov za niektoré priestupky spáchané na železničných prejazdoch sankcionovať.

Každé železničné priecestie v SR má pridelené jedinečné identifikačné číslo (JIČ). Je umiestnené na signalizácii, alebo na značke. Urýchľuje lokalizáciu záchranným zložkám v prípade životunebezpečnej situácie.

Štatistika potvrdzuje prevenciu

Pilotná kamera bola umiestnená v Úvalech u Prahy. Prvých 10 mesiacov v r. 2017 tam vodiči spáchali 375 priestupkov. O rok na to, v rovnakom období ich už bolo len 131.

Samozrejme, priestupkov sa nedopúšťajú len vodiči motorových vozidiel, ale aj chodci, či cyklisti, a to dokonca hromadne.

Vodič nesmie vchádzať na železničné priecestie, ak:

  • sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo prerušovanými svetlami priecestného zabezpečovacieho zariadenia,
  • sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka priecestného zabezpečovacieho zariadenia,
  • sa spúšťajú, ak sú spustené alebo ak sa zdvíhajú závory,
  • už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak alebo iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie,
  • osoba pribratá na zaistenie bezpečnej prevádzky železničného priecestia dáva znamenie na zastavenie vozidla krúžením červenou alebo žltou zástavkou a za zníženej viditeľnosti krúžením červeným svetlom v hornom polkruhu,
  • situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel a pokračoval v jazde.

 

Zdroj: Novinky.cz

Foto: youtube

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov