Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Poliaci s vodičákom v mobile už čoskoro

Peňaženka plná dokladov, bonusových či zľavových kartičiek z obchodných reťazcov. A pritom všetko by sa v dnešnej dobe dalo rýchlo digitalizovať. Páčila by sa vám taká predstava?

Pomysleli ste niekedy o tom, že by ste už vodičák nenosili pri sebe? U nás to ako blízka realita vôbec nevyzerá. Ministerstvo vnútra SR je v tejto oblasti akosi ticho, asi sa zaoberá inými viac, či menej potrebnými projektmi.  Avšak naši severní susedia už od toho ďaleko nemajú. A pritom prvé prototypy sa u nás začali objavovať pred takmer piatimi rokmi. A okrem iného tieto systémy mali vedieť popri samotnom zobrazovaní elektronických kópií dokladov vystaviť pokutu prostredníctvom terminálu, ktoré mali mať policajti. Aj po štyroch, či piatich rokoch sa mi to zdá ako poriadna utópia.

Čo Poliakov v najbližšie mesiace čaká?

Digitálny vodičský preukaz by sa mal objaviť už v prvom štvrťroku 2020. Poľský minister digitalizácie, Marek Zagórski, uviedol, že infraštruktúra je už hotová. Čakajú už len na zmenu legislatívyPoľský minister sa však nechal počuť, že za priaznivých okolností by táto zmena mohla nastať ešte skôr. Odhaduje, že by sa to celé mohlo spustiť už koncom roku 2019, poprípade v prvé januárové dni 2020. Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o cestnej premávke a niektoré ďalšie zákony, sa v súčasnosti pripravuje. Schválený by mal byť v treťom kvartály tohto roku.

Mimochodom, vodičský preukaz je zatiaľ jediný doklad, ktorý musia mať poľskí vodiči pri sebe. Doklady ako osvedčenie o evidencii, alebo bielu kartu pri jazde po poľských cestách stačí mať v mobile.  To tamojšie média pravidelne prízvukujú.

Autor: Marek PAUCO

Foto: auto-sviat.pl

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov