Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bude sa ešte emisná kontrola filmovať? Poslanci chcú zmenu

Emisnou kontrolou neprechádzajú ani autá v dobrom stave. Niektoré z nich končia na šrotovisku...

Na technickú kontrolu si dokáže majiteľ svoje auto pripraviť. A nemusí to byť ani drahé, aby staršie auto kontrolou prešlo bez problémov.Horšie to je s emisnou kontrolou.

Na oko zdravé auto, ktoré ani nedymí, ani nemá na prístrojovej doske zapnutú oranžovú kontrolku EMC, cez emisnú kontrolu jednoducho prejsť nemusí. Áno, existujú rôzne základne rady, ako povedzme natankovať prémiové palivo aspoň jednu nádrž pred kontrolou, poriadne motor pred emisnou prevetrať, a rovnako ho mať na linke čo najteplejší. Ani to však nemusí stačiť…

Vaše autom aj napriek tomu, že sa o neho staráte, emisnou neprešlo. Začnete meniť jeden katalyzátor, druhý, tretí… jednu lambda sondu, druhú, tretiu, dokonca štvrtú. A už ste na sume 500 € a vaše spoľahlivé auto stále opravnou emisnou neprešlo. Emisie totiž nezávisia len od týchto komponentov. Pomaly začnete uvažovať, či sa vôbec oplatí do neho vrážať, aj napriek tomu, že je v dobrom stave.

Poznám prípady, keď krásne staré krásne autá po starších pánoch jednoducho emisnou neprešli. A takých prípadov je kvantum. Keby aspoň existovala možnosť emisnej kontroly „na skúšku“, ktorá by nestala mastný poplatok, ale len symbolickú sumu, aby sa majiteľ auta vedel zariadiť. Ale to asi nehrozí…

Pozri aj: Tak dlho sa jazdí bez platnej STK, až… !

Tým, že sa samotný čas výkonu kontroly predĺžil, súkromne subjekty by to asi aj tak nestíhali, a asi ani nemali záujem vykonávať, keďže by to asi nezarábalo. Už teraz sa na TK a EK v niektorých okresoch čaká mesiace. A pritom neexistuje žiaden generálny pardon, ktorý by vodičom pomohol vyhnúť sa pokute a zbytočnému stresu.

Blížia sa však voľby. A ako ľahko získať hlasy? Predsa populistickými návrhmi. Jedna z politických strán (z dôvodu apolitickosti nebudeme menovať) sa rozhodla predniesť na nasledujúcej schôdze NR SR zmenu zákona, ktorou by sa zmenili podmienky vykonávania kontrol.

Dôvod však nie je ten, aby uľahčili život vodičom. Argumentujú to tým, že pracovnici súkromných firiem trpia neakceptovateľný zásah do podnikateľských a osobných slobôd. Ak to v konečnom dôsledku pomôže občanom, tak v tom problém nevidím. Podarí sa to presadiť?

Zdroj: Aktuality

Autor: Marek PAUCO

Foto: automobileglobe.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov