Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Kodiaq RS a tuning od ABT. Aký je výsledok?

Koncern Volkswagen má rovnako ako iné automobilky svojho dvorného úpravcu. Je ním už niekoľko rokov špecialista ABT. Ten sa teraz podujal decentne upraviť najväčšie a najšportovejšie SUV Škoda Kodiaq RS. Aký je výsledok?

Ešte silnejší a rýchlejší Kodiaq RS

Škoda Kodiaq RS ABT jazdí ešte o trochu lepšie. A to na rovine, ako aj v zákrutách. Možno očakávate veľké rozdiely oproti sérii. Omyl. Filozofia úpravcu ABT je úplne niekde inde. Dôležité je, aby sa po ich zásahoch naďalej vzťahovala fabrická záruka. Zvyčajne to je len v prípadoch, že tieto úpravy ponúka samotný predajca, alebo oficiálna pobočka úpravcu.

Najsilnejšia štandardná verzia sedemmiestneho SUV Škoda Kodiaq RS má pod kapotou motor s výkonom 176 kW (240 k) a krútiacim momentom 500 Nm. Ladiči sa pohrali len so softvérom. Vďaka úprave riadiacej jednotky dosiahli navýšenie výkonu na 199 kW (270 k) a 540 Nm. To zlepšilo akceleráciu z 0 na 100 km/h o 0,2 s, čiže zrýchli za 6,8 s. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 220 km/h. Myslím si, že je najvyšší čas, aby v Škode pouvažovali aj nad osadením najsilnejšieho štvorvalcového benzínového motora do portfólia modelu Kodiaq. Úpravca by tak mohol posunúť jazdné vlastnosti ešte o trochu ďalej.

ABT sa ešte postaralo aj o lepšie jazdné vlastnosti. Kodiaq RS ABT dostane nižšie pružiny. Sériovo je Kodiaq RS obutý na diskoch s priemerom 20 palcov. Úpravca ponúka disky s rozmerom od 18 do 21 palcov. To znamená, že si zákazník bude môcť vybrať medzi komfortom alebo športovosťou, poprípade rozumným kompromisom. Hľadáte zmeny na exteriéri? Hľadáte márne. Úpravca totiž žiadne nepripravil.

Cenovka za túto úpravu zatiaľ stanovená nie je. Pre majiteľov Kodiaqu RS to je však pozitívna správa, keďže všetky úpravy sú považované za legálne.

Zdroj a foto: ABT
Autor: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov