Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda e dostane pokročilú konektivitu

Balík služieb a funkcií sa postará o spríjemnenie cestovania, bezpečnosť posádky, auto bude možné ovládať aj na diaľku. Honda tak ukazuje smer, ktorým sa novinky z jej dielne budú v blízkej budúcnosti uberať.

Vďaka nej môže posádka – bez ohľadu na to, či je auto v pohybe, zaparkované alebo pripojené k nabíjačke – využívať rovnakú konektivitu a komfort prístupu ku komplexne pripojeným službám prostredníctvom celej šírky digitálnej prístrojovej dosky novej generácie. „Našim cieľom bolo dosiahnuť, aby jednoduchý štýl exteriéru pokračoval aj vo vnútri. Celková atmosféra v interiéri v kombinácii s výnimočným komfortom, dosiahnutým použitím známych materiálov, ako je textúra dreva a dekoratívne látky, pripomína modernú obývačku“, vysvetľuje Kohei Hitomi, hlavný vedúci projektu Honda e.

Osobný asistent

Prístup k pripojeným službám a aplikáciám je možný aj hlasovými príkazmi cez osobný asistent Honda. Intuitívny osobný asistent Honda je služba umelej inteligencie (AI), ktorá využíva jedinečné kontextové chápanie na vytváranie prirodzenej konverzácie a umožňuje prístup k širokému rozsahu online služieb.

Jedinečný osobný asistent Honda sa aktivuje vyslovením „OK Honda“, za ktorým nasleduje otázka alebo príkaz. Strojové učenie umožňuje, aby si technológia časom vytvorila lepšie vnímanie jednotlivých hlasov a tak poskytovala presnejšie odozvy.

Komplexný balík zabudovaných aplikácií sa dá nahradiť plynulým zrkadlením smartfónu prostredníctvom systému Apple CarPlay alebo Android Auto. Prostredníctvom týchto systémov môžu používatelia na duálnych dotykových obrazovkách sledovať sociálne médiá, hudbu alebo iné internetové služby. Pri zaparkovanom vozidle – dokonca aj počas nabíjania – môžu cestujúci sledovať aj video obsah a pripájať sa na internet cez svoje vlastné mobilné zariadenia prostredníctvom prístupového bodu Wi-Fi automobilu Honda e.

Aj na diaľku

Majitelia automobilu Honda e si si budú môcť užívať diaľkové spojenie so svojim vozidlom prostredníctvom aplikácie pre smartfóny. K dispozícii budú mať o podrobnom stave vozidla, ovládaniu klimatizácie, bezpečnosti aj monitorovania priestoru okolo vozidla. Medzi funkcie dodatočnej konektivity a špeciálne funkcie EV patrí regulácia nabíjania akumulátora a monitorovanie dojazdu. Výsledky vyhľadávania nabíjacích staníc a navigácie sa do auta môžu odoslať z mobilného zariadenia. Do Hondy e sa dá dostať aj pomocou digitálneho kľúča, ktorý umožňuje automobil zamknúť a odomknúť cez aplikáciu. Ak sa automobil dostane mimo nastavenú geozónu (geofence), majitelia môžu dostať bezpečnostné upozornenie.

Nové kompaktné elektrické vozidlo od Hondy je kľúčovým prvkom pri najnovšom záväzku značky, ktorý znamená 100 % použitie elektrifikovaných technológií na európskom trhu do roku 2025. Sériová výroba auta by sa mala spustiť v priebehu tohto roka. Napriek tomu, že si do vozidla ešte nikto mimo fabriky nesadol, o jeho kúpu už prejavilo záujem 36 000 potenciálnych zákazníkov. Opäť sa tak potvrdilo, že zo spojenie  modernej techniky a krásneho dizajnu môže vzniknúť zaujímavé a úspešne auto.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov