Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Martin Koči bral v Hustopečiach dôležité body

Martina Koči a Radovan Mozner ml. na 15. Agrotec Petronas Rally Hustopeče: prvú etapu nedokončili, druhú vyhrali. Absolútnymi víťazmi horúcej a prašnej rely na juhu Moravy sa stali Česi Filip Mareš s Janom Hlouškom a vozidlom ŠKODA Fabia R5.

Majstrovstvá Slovenska v automobilových súťažiach sa opäť presťahovali na Moravu. Tentoraz do viníc pri mestečku Hustopeče, kde má rely vždy neopakovateľnú atmosféru. Preteky Agrotec Petronas Rally Hustopeče sa opäť skladali z dvoch etáp, ktoré sa hodnotili v rámci Majstrovstiev Slovenska v rely 2019 samostatne. Posádku tímu ŠKODA Slovakia Motorsport v rámci prvej etapy vyradili z boja dva defekty. V druhej etape, ktorá bola v rámci slovenského šampionátu hodnotená samostatne, však s prehľadom vyhrala. Martin Koči s Radom Moznerom ml. si tak pripísali ďalších 30 bodov do priebežného poradia majstrovstiev Slovenska.

„Tešíme sa z toho, že aj napriek problémom na trati kvôli 2 defektom sa posádke ŠKODA Slovakia Motorsport podarilo získať cenné body a v priebežnom poradí slovenského šampionátu je na druhom mieste. Martin opäť svoje umenie naplno ukázal v druhej etape, ktorú s Radom Moznerom ml. vyhral,“ povedal Marek Ružička, konateľ spoločnosti ŠKODA Auto Slovensko.

Martin Koči a Radovan Mozner ml. vyrazili na trať 15. Agrotec Petronas Rally Hustopeče s lichotivým štartovým číslom jeden a ambíciou zopakovať výborný výsledok z minulého roka. V Hustopečiach na nich čakalo horúce počasie, prach a rýchlostné skúšky medzi vinicami. Na tejto trase sa tradične prelínajú klasické asfaltky s úzkymi obslužnými komunikáciami. Výzvu pre jazdcov predstavuje veľa zradných odbočiek a zmiešaný povrch rýchlostných skúšok. Dominantný je asfalt, čomu zodpovedá nastavenie podvozkov i voľba pneumatík. Špecialitou, ktorá na iných podujatiach v slovenskom, ani českom kalendári nie je, sú divácky atraktívne šotolinové úseky.

„Táto súťaž má svoje špecifiká,“ hovorí Martin Koči. „Na šotolinových úsekoch ide o kompromis medzi rýchlosťou a bezpečnosťou. Nemôžem výrazne spomaliť a šetriť auto, lebo jazdci sú vyrovnaní a záleží na každej sekunde. Tieto časti trate musím prejsť rozumne – rýchlo, ale s čo najmenším rizikom,“ pokračuje Martin Koči.

Tím ŠKODA Slovakia Motorsport sa v úvodných kilometroch pripojil k českej špičke a bojoval o prvenstvo v absolútnom poradí i hodnotení majstrovstiev Slovenska. Po troch rýchlostných skúškach mu patrila druhá priečka, keď bol o 3,1 sekundy rýchlejší skúsený český tandem Václav Pech junior – Petr Uhel (Ford Fiesta R5). Martin Koči dostal dva defekty, čo ho z boja o prvé priečky vyradilo. V rámci majstrovstiev Slovenska boli obe etapy hodnotené samostatne, a tak sa v sobotu začínalo od nuly. Najrýchlejšie tempo nasadil Václav Pech, s neveľkým odstupom za ním sa držal Martin Koči. Českého súpera z boja o víťazstvo vyradil defekt. Martin Koči s Radom Moznerom ml.  prevzali vedenie a prvé miesto si udržali až do cieľa. Druhí skončili Poliaci Grzegorz Grzyb s Jakubom Wróbelom, tretí Česi Roman Odložilík s Martinom Turečkom (všetci ŠKODA Fabia R5).

„V sobotu sme sa zamerali na domáci šampionát. Nebolo to ľahké. Nechceli sme príliš riskovať, ale pomaly sa jazdiť nedalo, lebo súperi na nás tlačili. Z pohľadu jazdca bolo potrebné nájsť správne tempo, nerobiť chyby a byť trpezlivý. Som rád, že sa nám to podarilo a zvíťazili sme. Máme ďalšie dôležité body a pokračujeme v boji o obhajobu titulu majstrov Slovenska,“ dodal Martin Koči.

Chýbajúce body po nedokončenej prvej etape odsunuli posádku ŠKODA Slovakia Motorsport v priebežnom hodnotení majstrovstiev Slovenska na druhé miesto, za Grzegorza Grzyba a Jakuba Wróbela. Zďaleka nič však nie je stratené. Posádky si užijú krátku prestávku a začiatkom júla sa divákom predstavia na štarte obľúbenej Rally Prešov (5. – 6. júl 2019).

Prvá etapa: 1. Grzyb/Wróbel (PL) ŠKODA Fabia R5 35:30,9 min., 2. Pech jun./Uhel (ČR) Ford Fiesta R5 +3,1 s., 3. Odložilík/Tureček (ČR) ŠKODA Fabia R5 +14,4, 4. Pospíšilík/Hovorka (ČR) ŠKODA Fabia R5 +1:07,1 min., 5. Gavlák/Horniaček (SR) ŠKODA Fabia R5 +1:20,8.

Druhá etapa: 1. KOČI/MOZNER ml. (SR) ŠKODA Fabia R5 48:14,4 min., 2. Grzyb/Wróbel (PL) ŠKODA Fabia R5 +26,5 s., 3. Odložilík/Tureček (ČR) ŠKODA Fabia R5 +32,7, 4. Pospíšilík/Hovorka (ČR) ŠKODA Fabia R5 +1:00,9 min., 5. Gavlák/Horniaček (SR) ŠKODA Fabia R5 +1:42,1.

Agrotec Rally Hustopeče – absolútne poradie: 1. Mareš/Hloušek (ČR) ŠKODA Fabia R5 1:22:56,1 h., 2. Dohnal/Ernst (ČR) Ford Focus RS WRC 06 +1:05,8 min., 3. Grzyb/Wróbel (PL) ŠKODA Fabia R5 +1:15,7, 4. Štajf/Havelková (ČR) Volkswagen Polo GTI R5 +1:23,6, 5. Odložilík/Tureček (ČR) ŠKODA Fabia R5 +1:36,3.

Priebežné poradie majstrovstiev Slovenska v rely 2019: 1. Grzegorz Grzyb/Jakub Wróbel 147 bodov, 2. Martin Koči/Radovan Mozner ml.132 b, 3. Václav Pech/Petr Uhel 100 b, 4. Ondřej Bisaha/Petr Těšínský 84 b, 5. Roman Odložilík/Martin Tureček 74 b.

Peter Lacena (ŠAS), foto: Škoda Auto

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov