Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford bude v Európe prepúšťať desaťtisíce zamestnancov

Americká automobilka Ford Motor plánuje v Európe do konca budúceho roku zrušiť asi 12.000 pracovných miest. Firma sa snaží vrátiť svoje aktivity na starom kontinente opäť do ziskových čísiel.

Ford dnes v Európe zamestnáva asi 51.000 ľudí. Zníženie pracovnej sily chce dosiahnuť najmä prostredníctvom dobrovoľných odchodov zamestnancov. Firma už avizovala, že do konca roku 2020 uzatvorí alebo predá šesť výrobných závodov.

Počet európskych fabrík Fordu by tak mal v rámci reštrukturalizácie klesnúť z 24 na 18. Najčastejšie sa v súvislosti s ukončením prevádzky skloňuje závod na výrobu motorov vo Veľkej Británii, továreň na prevodovky vo Francúzsku a ďalšie tri továrne v Rusku. Ohrozená je aj slovenská továreň na prevodovky firma Magna.

Svetoznáma automobilka už začiatkom roku avizovala reštrukturalizáciu európskych aktivít zahrňujúcu rušenie pracovných miest. Firma vlani v Európe vykázala prevádzkovú stratu 398 miliónov dolárov (349,736.380 eur).

Sú to najťažšie rozhodnutia, ktoré robíme,“ povedal o znižovaní počtu zamestnancov a zatváraní tovární prezident európskych aktivít Fordu Stuart Rowley. Upozornil, že firma svoj postup konzultuje so zástupcami zamestnancov. „Spoločne postupujeme vpred a sústredíme sa na budovanie dlhodobo udržateľnej budúcnosti svojich aktivít v Európe,“ dodal.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov