Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Experimentálna diaľnica

V Nemecku, neďaleko Frankfurtu, odovzdali do prevádzky diaľnicu pre nákladné automobily a kamióny.

Prvá „elektrická“ diaľnica v Nemecku  je určená pre pohyb nákladných vozidiel vybavených kolektormi prúdu. Testovací desaťkilometrový  úsek  je súčasťou diaľnice medzi frankfurtským letiskom a priemyselným parkom v blízkosti Darmstadtu. Je výsledkom  projektu nazvaného Elisa ktorý si dal za cieľ vytvoriť elektrifikovaný, inovatívny pohyb nákladných automobilov na frekventovanej diaľnici.  Na testy sa podujalo päť veľkých logistických spoločností, ktoré majú k dispozícii experimentálne autá poháňané dieselovými hybridnými jednotkami vybavenými kolektormi elektrického prúdu, podobne ako trolejbusy. Sú výsledkom spolupráce spoločností Siemens, Scania a koncernu Volkswagen.  Vozidlo Eco-trucks a systém eHighway (eDiaľnica)  vyvinula a skúša nemecká spoločnosť Siemens. Zavádzanie systému bolo jednoduché, pretože káble nainštalovali nad už existujúcu diaľnicu. Kamión sa zaradí do špeciálneho pruhu a desať kilometrov sa nemusí spoliehať na svoj dieselový motor. Poháňa ho totiž elektrina. Pri použití elektromotora môžu tieto autá zrýchliť až na 90 kilometrov za hodinu.

Plánovaný prechod 30 percent nemeckého vozového parku na elektrické trakcie zníži podľa spoločnosti Siemens emisie CO2 o šesť miliónov ton ročne. Okrem toho môže 40-tonový príves s ťahačom pri jazde výhradne na elektromobiloch  ušetriť až 20 tisíc eur na pohonných hmotách (pri kilometrovom výkone 100 tisíc kilometrov).

Na vývoj projektu  a jeho skúšobnú prevádzku vyčlenila nemecká vláda 14,6 milióna eur. Desaťkilometrový skúšobný úsek trate bude k dispozícii do roku 2022.

Prvú eDiaľnicu Siemens otvoril ešte v roku 2016 vo Švédsku. Išlo o spoluprácu s firmou Scania. Vtedy elektrifikovali dvojkilometrový úsek na diaľnici E16 severne od Štokholmu. Na trase testovali dva diesel-hybridné kamióny. Projekt stál 9 miliónov dolárov. Takmer dvojkilometrový elektrický úsek má aj diaľnica v Kalifornii v blízkosti prístavov Los Angeles a Long Beach.

Juraj Paška, foto: archív autora

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov