Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


TCR Europe: Homola vyhral na Hungaroringu!

Slovenský automobilový pretekár Maťo Homola senzačným spôsobom vstúpil do novej sezóny v seriáli TCR Europe. Na svojom novom vozidle Hyundai i30 N TCR najskôr ovládol sobotňajšiu kvalifikáciu a deň neskôr pretavil „pole position“ na jednoznačný triumf.

Slovenský člen talianskeho tímu Target Competitione v novom šampionáte a na novom aute ukázal, čo v ňom skutočne je. Homola dokázal po štarte prvých pretekov doviesť svoj Hyundai i30 N TCR do cieľa na prvom mieste a na maďarskom okruhu Hungaroring zvíťaziť jednoznačne spôsobom štart-cieľ. Seriál TCR Europe pokračuje ďalšími pretekmi už o mesiac, na nemeckom okruhu Hockenheimring.

Od začiatku, po výbornom štarte, sebavedomo Homola u našich južných susedov kontroloval celé štartovné pole. Hoci sa za ním odohrávali napínavé súboje, nedal nikomu šancu na výraznejšie priblíženie sa a následné priame súboje. „Je to dokonalý pocit! Auto funguje naozaj fantasticky, som nesmierne šťastný, že tu môžem byť a pretekať,“ rozhovoril sa slovenský šampión.

„Nie je to ľahké, cítil som zozadu veľký tlak, ale dokázal som jazdcov za sebou v podstate bez problémov udržať. Ďakujem nielen rodine, ale svojim partnerom, fanúšikom a všetkým podporovateľom,“ dodal Homola, ktorého tímoví kolegovia sa tiež nestratili. Brit Josh Files skončil hneď za ním a Srb Dušan Borković piaty.

Druhé víkendové preteky sa konali už za výrazne horšieho počasia, keď sa tesne pred ich štartom nad legendárnym maďarským okruhom zjavili kvapky dažďa. Najprv to vyzeralo len na jemné popŕchanie, no už počas prvého kola pridal dážď na intenzite. Ani jeden z jazdcov však nezašiel do boxov, preto všetci pokračovali na suchých pneumatikách, hoci bola trať vyhlásená za mokrú.

Hneď v prvom kole došlo k dvom nehodám a na trať bolo povolané neutralizačné vozidlo, ktoré zotrvalo viac ako 10 minút. Po reštarte Homola jazdil na ôsmej priečke, no ťažší Hyundai nedokázal konkurovať na extrémne šmykľavej trati ľahším vozidlám ostatných značiek. Po množstve kontaktov a zisku, ale aj strate, niekoľkých priečok slovenský pretekár dokončil druhé víkendové preteky na 11. mieste.

„Boli to extrémne preteky. Veľa ťukancov som dostal, veľa som ich rozdal, nenormálne sa to šmýkalo. Ale nakoniec som šťastný aj za 11. miesto, získal som ďalšie body a auto je v poriadku, až na poškodenú geometriu zadného kolesa. Za tento víkend mám 54 bodov, som na popredných priečkach šampionátu, teším sa,“ skonštatoval po druhých pretekoch Homola.

Kalendár TCR EUROPE 2019

27.-28.04. HUNGARORING, Maďarsko

25.-26.05. HOCKENHEIMRING, Nemecko

08.-09.06. CIRCUIT DE SPA-FRANCORCHAMPS, Belgicko

13.-14.07. RED BULL RING, Rakúsko

03.-04.08. MOTORSPORT ARENA OSCHERSLEBEN, Nemecko

21.-22.09. CIRCUIT DE BARCELONA CATALUNYA, Španielsko

12.-13.10. AUTODROMO DI MONZA, Taliansko

foto: Martin Trenkler

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov