Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nikola NZT Electric UTV: Nielen pre armádu

Výkonný vodíkový ťahač Model One nie je jedinou aktivitou automobilky Nikola Motor, ktorá sa špecializuje na alternatívne pohony. Vlani napríklad predstavila štvorkolku NZT Electric UTV, pričom jej otvorenú verziu už testovala aj americká armáda.

Spoločnosť Nikola Motor Company je v Európe pomerne neznámá, avšak v zámorí sa už môže pochváliť veľkolepými projektmi. Tým pravdepodobne najznámejším sú čiste elektrické ťahače, ktoré sa však nespoliehajú na akumulátory, ale na palivové články s pohonom na vodík.

Okrem toho však má spoločnosť Nikola ešte divíziu, ktorá sa sústredí na elektrické stroje určené k zábave – buginy a vodné skútre. A práve elektrická bugina NZT sa stala základom aj pre stroj Nikola Reckless UTV, ktorý si zobrala do parády námorná pechota USA.

Aj nová verzia s uzatvorenou kapotou však ponúka ohromujúce parametre. Vylepšené vydanie, ktoré je založené na rovnako známej platforme, má k dispozícii pohonnú jednotku s neuveriteľnými 590 konskými silami a krútiacim momentom 775 Nm.

Elektrická štvorkolka dokáže akcelerovať z pokoja na stovku za menej ako štyri sekundy. Podľa údajov výrobcu sa dokáže nabiť na maximálny level už za 180 minút, pričom v extrémnych podmienkach sľubuje na jedno nabitie dojazd až 150 km.

V modernejšej verzii elektrickej štvorkolky je prispôsobený aj interiér, k dispozícii je napríklad 13-palcový farebný dotykový displej s infotainmentom. K dispozícii sú aj zosilnené pneumatiky z Kevlaru, elektricky ovládateľné okná a klimatizácia. Cena vozidla v civilnom prevedení začína na čiastke 29.800 USD (26.770 eur).

Spoločnosť Nikola Motor sa však vlani mediálne zviditeľnila aj vďaka súdnemu sporu s automobilkou Tesla. Firma vizionára Elona Muska údajne v prípade svojho ťahača Model Semi okopírovala niekoľko patentovo chránených dizajnových prvkov od konkurenčného ťahača Nikola One, ktorý firma predstavila už v roku 2016. Nikola požaduje od Muska odškodné prevyšujúce 2 miliardy dolárov.

/Nikola One/

/Tesla Model Semi/

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov