Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bolo to tesné

DUEL má za sebou ďalšie kolo. Na štart sa tento krát postavili štyria súťažiaci. A súboj veru brali veľmi vážne. Čo rozhodlo o konečnom poradí?

V Centre bezpečnej jazdy na SLOVAKIA RINGU nás čakalo krásne slnečné počasie, Hyudai Tucson už má obuté letné pneumatiky, a tak bolo všetko optimálne.  Naše pozvanie priali štyria mušketieri. Prišli dobre naladení a veľmi rýchlo sme zistili, že svoju účasť rozhodne nebrali iba ako príjemné nezáväzné stretnutie s redaktormi ich obľúbeného magazínu. Po prvom kole, počas ktorého sedel za volantom auta Peter Varga a slúžilo na zoznámenie sa s traťou, nastalo zaujímavé taktizovanie. Kto pôjde prvý? Absolvuje každí súťažiaci naraz tréningové aj obidve ostré kolá? Nakoniec padlo rozhodnutie, že sa budú za volantom striedať.

 

 

Ach to parkovanie

V prvom kole nášho DUEL-u platilo, že sa súťažiaci po tréningovom a prvom ostrom kole získali istotu a v druhom ostrom sa zlepšili. Tento krát však  zapracovali súťaživosť aj tréma. Dvaja si v druhom ostrom kole čas zlepšili, no dvaja zhoršili. Prečo? O všetkom rozhodlo parkovanie. Je lepšie nezacúvať do garáže úplne a prijať penalizáciu, alebo radšej straniť drahocenné sekundy a vrátiť sa do garáže? Kto nezacúval na prvý krát a musel sa vracať, stratil približne 4 až 5 sekúnd a na celkovú výhru mohol zabudnúť. Na trati totiž súťažiaci dosahovali veľmi podobné časy, a tak bola šanca dohnať stratu z parkovania minimálna.

Skúsenosti

Víťazom sa nakoniec stal pán Peter R., ktorý sa v druhom kole výrazne zlepšil. Celú trať išiel plynule, výborne zvládol cúvanie do garáže a mal tiež veľmi dobrý nájazd do slalomu. Na trati dosiahol čas 1:43,89 min. A tak zostala nezodpovedaná posledná tajnička. Bude rýchlejší ako Peter Varga? Nuž nebol. Peter to bez tréningového kola zvládol za 1:42,12 min.

Poďme sa šmýkať

Po súťaži sme všetkých účastníkov pozvali na trenažér, kde v rámci kurzov prebieha nácvik zvládania šmyku. Tu sa k nám pridala aj manželka víťaza, ktorá nás svojimi reakciami za volantom veľmi príjemne prekvapila. Dodáme, že na akciu dorazila po nočnej službe. Sme radi, že si všetci účastníci túto disciplínu vyskúšali. Jeden však spomedzi nich výrazne vyčnieval. Na svojom súkromnom aute, ktoré rozhodne nemá vo výbave moderné asistenčné systémy, zvládal šmyk až bravúrne. Laci, bol si výborný.

Text: Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov