Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce má slovenského šéfdizajnéra!

Závratná a turbulentná kariéra slovenského dizajnéra Jozefa Kabaňa naberá na „otáčkach“! Štyridsaťšesťročný rodák z Námestova sa totiž po dvoch rokoch pôsobenia v BMW stal hlavným návrhárom pre vozidlá luxusnej značky Rolls-Royce!

Tento prestup Kabaňa síce vzbudil značný rozruch, ale súčasne nie je až taký prekvapujúci. BMW group totiž svetoznámu ostrovnú značku Rolls-Royce vlastní. Napokon, do mníchovskej skupiny, kde mieša karty na poste hlavného dizajnéra BMW Group Adrian van Hooydonk, patrí okrem značiek BMW a Rolls-Royce aj Mini.

V praxi to znamená, že dizajnér z Oravy, nemusel meniť farby koncernu, ale len značku. V automobilke Rolls-Royce nahradil Gilesa Taylora, ktorý opustil tento post už vlani. Kabaň sa ako šéfdizajnér podpísal pod také automobily, ako sú Volkswagen Lupo, Seat Arosa, Bugatti Veyron (exteriér), Škoda Octavia, Škoda Fabia, Škoda Superb (III. generácia) a škoda Kodiaq.

Renomovaný automobilový odborník bol od roku 2008 hlavným dizajnérom automobilky Škoda patriacej do koncernu Volkswagen. Absolvent produktového a priemyslového dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a prvý slovenský absolvent londýnskej Royal College of Art odišiel zo škodovky do bavorskej metropoly v roku 2017, keď kývol na atraktívnu ponuku od BMW.

Kabaň sa tak vracia na miesto činu po 20 rokoch. V Anglicku získal prestížny titul Master of Arts a jeho aktuálny transfer do ostrovného Goodwoodu k najurodzenejšej motoristickej aristokracii oficiálne potvrdil aj šéf značky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov