Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fuell – Elektrický návrat Erika Buella

Fanúšikovia jednostopových dopravných prostriedkov majú dôvod na úsmev. Renomovaný konštruktér Erik Buell sa vrátil medzi výrobcov motocyklov, no súčasne otvoril novú kapitolu. Jeho nový projekt Fuell totiž pozostáva z elektrickej motorky Flow-1S a „elektrobajku“ Fluid-1S.

Nedávno sa v New York City uskutočnila tlačová konferencia pri príležitosti vzniku novej spoločnosti, ktorá plánuje v budúcnosti ponúkať elektrické motocykle a iné elektrifikované vozidlá. Za celým projektom stojí okrem amerického zakladateľa Buell Motorcycles aj francúzsky šéf tímu Alfa Romeo F1 Fréderic Vasseur a podnikateľ Francois Xavier Terny.

Buell, ktorý oslávi začiatkom apríla 69. narodeniny, sa preslávil predovšetkým ako zakladateľ a konštruktér firmy Buell Motor Company. Spoločnosť však v roku 2003 prevzala plne pod svoje krídla legendárna značka Harley-Davidson, ale o šesť rokov neskôr bola výrobná činnosť kvôli ekonomickej kríze aj tak ukončená.

Svetoznámy konštruktér z Pittsbughu sa však ani vtedy nevzdal a založil si novú spoločnosť Erik Buell Racing, v ktorej rozvíjal svoju pôvodnú štúdiu cestných motocyklov s vidlicovým dvojvalcom. Žiaľ, aj táto firma v roku 2015 ukončila svoje výrobné aktivity.

Erik Buell je skutočný nezmar. Najskôr staval motorky Barton, potom Buell a nakoniec EBR. Všetky tieto značky museli ukončiť z rozličných dôvodov svoju prevádzku. Erik Buell sa ale jednej stopy nevzdáva a najskôr obozretne a neskôr už s väčším dôrazom chce nastúpiť do sféry elektrických motocyklov.

Ako sme už v perexe načali, pod značkou Fuell budú zatiaľ k dispozícii dva modely – Flow-1S a Fluid-1S. Elektrický motocykel Flow sa bude dodávať vo verziách 11 kW a 35kW, pričom bude vybavený vlastným motorom integrovaným do zadného kolesa.

Pred šoférom bude schránka s objemom 50 litrov na prepravu osobných vecí a veľký tablet, ktorý bude vodičovi sprostredkovávať kompletné informácie o jazde. Stroj by mali oficiálne predstaviť v priebehu tohto roka. Dodávky elektrickej motorky, ktorej cena sa pohybuje okolo 11.000 USD (9740 eur), by sa mali realizovať v priebehu roku 2021.

Robustný a elegantný cestný bicykel má avizovaný dojazd 200 km a to vďaka dvom batériám s celkovou kapacitou 1kWh. Agregát bude poskytovať krútiaci moment 100 Nm a bude cez bezúdržbový karbónový remeň poháňať zadné koleso. Sila bude prenášaná cez integrovanú prevodovku, ktorá bude súčasťou motora.

Batérie bude možné nabíjať aj doma z bežnej elektrickej zásuvky respektíve z verejných dobíjacích staníc, pričom avizovaná doba nabitia na 100 %  má byť len polhodina. Fluid sa bude dodávať vo verziách s maximálnou motorizovanou rýchlosťou 32 km/h a 45 km/h za cenu začínajúcu na 3295 USD (2920 eur). Prví zákazníci by mali byť uspokojení už v priebehu tohto kalendárneho roka.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov