Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2019: Mitsubishi Engelberg Tourer

Viete, čo spája značku Mitsubishi a švajčiarsky Engelberg? Najnovšia štúdia elektrického SUV-crossoveru, ktorú prezentuje japonská automobilka v týchto dňoch na 89. ročníku ženevského autosalónu, odkazuje vo svojom názve práve na spomínané alpské mestečko.  

Nový koncept, ktorý zhmotňuje celosvetový odkaz značky „Drive your Ambition“, využíva vyspelú technológiu elektrifikácie a pohonu všetkých kolies. Automobilka Mitsubishi v rámci svojej expozície na výstavisku Palexpo predstaví záujemcom aj praktické využitie systému „Dendo Drive House“ (DDH).

Prostredníctvom nového energetického ekosystému môžu majitelia automaticky vyrábať, ukladať a zdieľať elektrickú energiu medzi vozidlom a domácnosťou a tak ešte zvyšovať úžitkovú hodnotu svojho elektromobilu.

Engelberg je známe lyžiarske stredisko v centrálnom regióne Švajčiarska, ktoré ponúka úžasné panoramatické výhľady. Stredisko je známe svojimi skvelo upravenými zjazdovkami, rovnako ako aj možnosťou náročných freestylových zjazdov mimo tratí pre vyznávačov lyžovania či snowboardingu.

Mitsubishi Engelberg Tourer je plug-in hybridný elektromobil s pohonom všetkých kolies „Twin Motor 4WD“. Vozidlo ponúka vynikajúce jazdné schopnosti umožňujúce vyraziť na cestu za akýchkoľvek klimatických podmienok a zdolávať tak s istotou všetky povrchy.

Uvedené vlastnosti sú spojené s dlhým dojazdom, ktorý je pre pohon PHEV charakteristický, a dovoľuje tak vydať sa aj na cesty mimo mesta do lokalít bez dobíjacej infraštruktúry. Vďaka výborne riešenému usporiadaniu kombinuje priestor pre posádku s najrôznejšími odkladacími miestami pre komfortné cestovanie rodiny či priateľov až do cieľového miesta.

Karoséria Engelbergu má vyjadrovať výkonnosť a spoľahlivosť, ktorá umožňuje vozidlu zdolať akúkoľvek cestu. Interiér ponúka veľkorysý priestor, ktorý umožňuje cestujúcim užívať si cestu v pohodlí a súčasne sprostredkúva úroveň kvality a funkčnosti s mimoriadnou starostlivosťou o každý detail.

Z vlastností potvrdzujúcich kvality SUV pre aktívny životný štýl menujme hmlové svetlá zabudované do strešného boxu s automatickým otváraním a zatváraním. Spojenie systému PHEV s technológiami palubnej konektivity znamená, že Engelberg Tourer je možné s väčšou istotou používať za každého počasia aj na cestách akéhokoľvek druhu.

Pre pohon PHEV navrhli konštruktéri benzínový motor s objemom 2,4 litra. V režime sériového hybridu plní spaľovací motor funkciu vysoko výkonného generátora energie, dosahujúceho vysoký stupeň rekuperácie, pričom veľký zdvihový objem zabezpečuje tichšiu prevádzku a nižšiu spotrebu paliva.

Okrem vyššej efektívnosti samotnej sústavy PHEV tak Engleberg Tourer využíva starostlivo odladené technológie pre zníženie spotreby paliva, napr. aktívne zatváranie lamiel pred chladičom pre zníženie aerodynamického odporu. Dojazd čisto na elektrinu presahuje 70 km a maximálny dojazd na jed no nabitie je viac ako 700 km.

DDH je stavebnicový systém určený pre domácnosti, zahŕňajúci elektromobil alebo plug-in hybridné vozidlo, obojsmernú nabíjačku, fotovoltaické panely a záložnú batériu pre domácnosť. Ide o službu ponúkanú formou uceleného riešenia u predajcov a spájajúcu predaj, inštaláciu a popredajnú údržbu  všetkých systémových komponentov.

Pomocou uvedeného riešenia si zákazníci môžu nabíjať svoj elektromobil resp. plug-in hybrid priamo doma s využitím energie vyrobenej zo slnka, alebo naopak dodávať elektrinu z batérie vozidla pre potreby domácnosti. DDH prináša zákazníkom výhody vo forme nižších účtov za elektrinu a zabezpečenie núdzového zdroja napájania.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov