Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V Paríži budú jazdiť taxíky na vodík

Na radnici v Paríži hľadajú spôsob, ako znížiť produkciu škodlivých emisií. Do konca roku 2020 má v meste jazdiť až 600 taxíkov Toyota Mirai.

V projekte HysetCo spojili sily spoločnosti Toyota, Air Liquide, Idex, Société du Taxi Électrique Parisien.  Cieľom projektu je podporovať smerovanie dopravy v meste k vozidlám s nulovými emisiami tak, aby boli pred konaním olympijských hier v Paríži, ktoré sa budú konať v roku 2024, v prevádzke už iba bezemisné taxíky. Súčasne s rozširovaním flotily vozidiel Mirai sa samozrejme bude rozširovať aj sieť vodíkových čerpacích staníc. Vedenie mesta teda berie mobilitu bez emisií veľmi vážne. Kto už v letných horúcich dňoch navštívil toto nádherné miesto vie, že plán znižovania škodlivých emisií je pre jeho budúcnosť, ako aj pre zdravie obyvateľov a turistov, mimoriadne dôležitou témou.

Veríme, že sa tento projekt osvedčí a bude inšpiráciou aj pre iné veľkomestá nielen v Európe. Úspech projektu by však mohol posmeliť nielen miestnych politikov ale aj výrobcov automobilov. V prípade, ak by sa na trhu objavili autobusy a nákladné autá spaľujúce toto moderné palivo, zlepšilo by sa životné prostredie v mestách skutočne zásadne.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov