Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Seat Minimó – Mestský futurizmus

Automobilka Seat odhalila víziu budúcnosti mestskej mobility prostredníctvom elektrického konceptu Minimó. Stalo sa tak na veľtrhu Mobile World Congress v Barcelone.

Nový štúdia kombinuje najlepšie vlastnosti automobilov a motocyklov, pričom minimalizuje plochu, ktorú vozidla zaberajú v mestách. Elektricky poháňaný štvorkolesový automobil vyvinuli s ohľadom na výzvy súčasnej dopravy vo veľkých centrách a metropolách.

Mimochodom, aktuálna mestská doprava sa musí vyrovnať s čoraz prísnejšou emisnou legislatívou vrátane zákazu vjazdu do mestských zón pre niektoré druhy vozidiel, s negatívnymi dopadmi dopravných kolón a s nedostatkom parkovacích miest.

Úzke a agilné vozidlo uľahčuje jazdu v mestských oblastiach, ale má uzavrený interiér, je praktické a ponúka vyššiu úroveň bezpečnosti, takže uspokojí požiadavky širšieho okruhu vodičov. Vďaka úplne elektrickému pohonu s nulovými emisiami je možné bez obmedzení cestovať aj v mestách s najprísnejšou emisnou legislatívou.

Ďalšou výhodou je možnosť výmeny sady akumulátorov. Vozidlo tak rýchlo a efektívne získa novú zásobu elektrickej energie. Pre súkromných zákazníkov sa tým výrazne skráti doba nabíjania a prevádzkovateľom služby zdieľania mestských elektromobilov sa znížia náklady na prevádzku.

„Automobilový priemysel sa prispôsobuje zmenám v pohľade zákazníkov na individuálnu dopravu. Seat ponúka pre tieto výzvy riešenie v podobe vozidla Minimó, ktoré sme po prvý raz vyvinuli špecificky na tento účel. Kombináciou techniky pre autonómnu jazdu a systému elektrického pohonu vytvárame budúcnosť mestskej mobility,“ povedal Luca de Meo, šéf predstavenstva spoločnosti Seat.

Hybridný charakter vozidla Minimó je dôsledne prispôsobený jeho hlavnému účelu – komfortne prepraviť dve osoby na čo najmenšej ploche. Štúdia s vonkajšou dĺžkou 2,5 m a vonkajšou šírkou 1,24 m je dostatočne kompaktný k tomu, aby prešiel aj prepchatými mestskými ulicami a využil aj tie najmenšie medzery na zaparkovanie.

Kompaktné rozmery navyše zmenšujú plochu vozidla len na 3,1 m2, čo je podstatne menej než v prípade bežného mestského vozidla (asi 7,2 m2). Napriek malým rozmerom poskytuje vozidlo mimoriadne potešenie z jazdy.

Pocti komfortu umocňujú aj veľké, nezakryté 17-palcové kolesá, vysoká poloha sedadiel ako v segmente SUV a bezkonkurenčná ponuka priestoru pre spolujazdca. S týmto vozidlom je možné jazdiť mestskými ulicami rýchlosťou, ktorá je pre ostatné vozidlá nedostižná.

Splniť požiadavky mestskej spoločnosti znamená dať ľuďom slobodu cestovať bez akýchkoľvek obmedzení. Minimó poskytne zákazníkom dojazd viac než 100 km na jedno nabitie sady akumulátorov. Vďaka dômyselnej konštrukcii však užívatelia nemusia čakať hodiny, až sa vybité akumulátory ich vozidla nabijú.

Akumulátory, uložené pod podlahou vozidla v ľahko prístupnom ráme, je možné vymeniť za úplne nabitú sadu počas niekoľkých sekúnd a s minimálnym úsilím. Vozidlo tak môže pokračovať v jazde omnoho rýchlejšie než ostatné vozidlá na cestách.

„Dizajn vozidla Minimó ukazuje, ako chápeme mestskú mobilitu, a to svojou hospodárnosťou, vynikajúcim pomerom ceny a úžitkovej hodnoty a znižovaním nákladov v kombinácii s vzrušujúcim dizajnom. Naše Minimó dokazuje, že aj vo svete elektromobilov a zdieľania automobilov je miesto pre zábavu a štýl. Dizajn tak zohráva ešte dôležitejšiu úlohu než doteraz,“ skonštatoval Alejandro Mesonero, šéfdesignér spoločnosti SEAT.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov