Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Kamiq: Tretí člen rodiny

Škoda Kamiq absolvuje svetovú premiéru na ženevskom autosalóne. Auto magazín si ju už „“ohmatal‟” v predpremiére.

Kamiq je najmladší a najmenší člen rodiny škodováckych SUV s menami orámovanými písmenami „K‟ a „q‟. Kamiq v jazyku Inuitov znamená približne „padne ako uliaty‟. A prvý dojem oprávnenosť pomenovania potvrdzuje. Mestské SUV s rozmermi 4 241 x 1 793 x 1 531 mm (d x š x v) je ešte zvonka kompaktné, no vo vnútri už primerane priestorné (rázvor 2 651 mm, batožinový priestor 400 l). Prerastá teda o čosi svojich koncernových príbuzných SEAT Arona či VW T-Roc.

V porovnaní s novou Škodou Scala má Kamiq o 37 mm väčšiu svetlú výšku. K dispozícii však bude iba s pohonom prednej nápravy (platforma MQB pohon oboch náprav neumožňuje). Pocit SUV nechýba ani v interiéri vďaka predsa len vyššiemu posedu s príjemným pocitom suverenity a bezpečnosti.

Ako inak, v novej Škode Kamiq nemôžu chýbať najmodernejšie systémy infotainmentu, konektivity a bezpečnosti. Najkratšia verzia tlačovej správy o škodováckej novinke má tri husto popísané strany. Je teda samozrejmé, že sa ku Škode Kamiq ešte veľakrát vrátime v článkoch z prezentácií i v redakčných testoch.

Vzhľadovo je Kamiq typický dvojdielnymi prednými svetlometmi a napríklad tiež dynamickými ukazovateľmi smeru, vyšším čelom či 16- až 18-palcovými kolesami.

Kamiq príde na trh počas druhého polroka s benzínovým trojvalcom 1,0 TSI (85 kW/115 k), štvorvalcom 1,5 TSI (110 kW/150 k, 250 Nm), pričom základným benzínovým motorom bude trojvalec 1,0 TSI (70 kW/95 k) s 5-stupňovým manuálom. Chýbať nebude ani diesel 1,6 TDI (85 kW/115 k, 250 Nm) a dokonca ani „plynový‟ 1,0 G-TEC (66 kW/90 k) využívajúci CNG. V rôznych kombináciách bude možné Kamiq vybaviť aj automatickou prevodovkou DSG a 6-stupňovým manuálom.

Dalibor Klíma , foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov