Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čínske crossovery mieria do Ruska

Čínska Firma Guangzhou Automobile Group Motor CO., LTD (GAC Motor), ktorá vznikla len pred desiatimi rokmi, sa rozhodla etablovať v Európe.

Značka, ktorá  má v ponuke už takmer desiatku modelov, využila na to jesenný parížsky autosalón, na ktorom predstavila najnovší SUV – model GS5. Na parížskej automobilovej show tak po prvý krát v histórii debutovala čínska značka GAC Motor.

Hoci sa európski zákazníci dívajú na čínske automobilky pomedzi prsty a hoci si niektoré z nich pri vstupe na náš kontinent doslova vylámali zuby (možno si spomínate na neúspešný Qoros, ktorý mal prvú predajňu v Bratislave), Číňania sa nevzdávajú a snažia sa v Európe preraziť. Jedným z teritórií,  o ktoré sa vehementne usilujú, je Ruská federácia.

 

Možnosti trhu začala sondovať ešte na Moskovskom autosalóne v auguste minulého roka,  na ktorom predstavila veľké SUV GS8 a nové kompaktné modely crossoverov GS5  a GS4. Všetky tri modely a k nemu zatiaľ nepomenovaný minivan by sa mali objaviť na ruskom automobilovom trhu v priebehu tohto roku. Ak sa však úvahy výrobcu vlajkovej lode GS8 a strednej veľkosti GS5 nezmenili,  odštartovanie predaja modelu  crossoveru GS4, ktorý sa považuje v Číne  za bestsseler sa trochu oddiali.  Podľa denníka “Rossiyskaya Gazeta” sa Číňania rozhodli, že počkajú,  kým bude model obnovený. Očakáva sa, že nový aktualizovaný model SUV GS4 do Ruska dorazí až v druhej polovici budúceho roka.

Číňania začínajú dýchať na chrbát ázijským a japonským značkám a musíme konštatovať,  že priepasť medzi europskými a čínskymi automobilkami už nie je taká veľká ako to bolo pred pár rokmi. Pravdou zostáva, že vonkajší dizajn SUV značky GAC je tak trochu všehochuťou, kde nájdete prvky inšpirované svetovými automobilkami. Pochváliť treba skutočnosť,  že firma neokopírovala niektorý z obľúbených modelov, ako to robia iné automobilky z Číny. Automobilka GAC Motor v súčasnosti ponúka  vysoko kvalitné vozidlá budované na desaťročných skúsenostiach a inovatívnom a kreatívnom vývoji. Medzi modelmi GAC Motor ktoré už slávia úspechy je najlepšie predávaný GS4, high-endové SUV GS8, prvý minivan GM8 a sedan GA4. Okrem toho v svetovej premiére uviedla svoj úplne nový model SUV GS5.

Vlajková loď  – model GAC GS8, je postavená ako priamy konkurent Toyoty Highlander a podľa prognóz sa má stať toto sedemmiestne kupé najdrahším čínskym modelom v Rusku.  Luxusné sedemsedadlové SUV GS8 je doteraz najväčšie a najdrahšie vozidlo Guangzhou Auto. Je umiestnené na rovnakej platforme ako sedan GA8 a rozmermi sa podobá na Range Rover Sport a BMW X5. Poháňané je  dvojlitrovým  preplňovaným štvorvalcovým motora s výkonom 201 koní a 300 Nm, ktorý je prepojený so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Na ruskom trhu ho budú ponúkať v cene od 1,6 milióna rubľov (22 857 eur) do 2,6 milióna rubľov (37 142 eur).

Či a kedy sa objaví na európskych trhoch zatiaľ nie je známe.

Juraj Paška, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov