Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kooperatívny Mercedes-Benz

Autonómne autá sú budúcnosťou a Mercedes-Benz usilovne pracuje na tom, aby boli bezpečné nielen pre ich posádku.

Riešením vývojárov automobilky je, aby vozidlá komunikovali s okolím a vedeli iných účastníkov premávky informovať o tom, čo plánujú urobiť. Kto má skúsenosti s jazdením na elektromobile vie, že zvlášť bezpečnosť chodcov je vzhľadom na takmer bezhlučnú prevádzku elektromobilov mimoriadne dôležitá.

Na čom teda v Mercedese pracujú? Kooperatívne vozidlo založené na Triede S disponuje 360-stupňovou svetelnou signalizáciou. Vozidlo informuje svoje okolie už v momente uvedenia do prevádzky, zatiaľ čo je stále zaparkované. Svetelné pásy tiahnúce sa okolo celého vozidla vytvárajú odpovedajúci svetelný signál. Vonkajšie spätné zrkadlá sa odklopia, najskôr sa zdvihne zadná časť a nakoniec predok vozidla. Tieto pohyby pripomínajú živú bytosť, ktorá sa prebúdza a vstáva. Tým sa stáva komunikácia pre ľudí intuitívna.

Tyrkysové svietidlá na streche indikujú autonómny jazdný režim a informujú okolie o ďalšom dianí. Permanentne svietiace svetlo indikuje, že vozidlo je v autonómnom jazdnom režime, nezávisle od toho, či vozidlo jazdí alebo stojí. Pomalé blikanie znamená, že vozidlo brzdí. Rýchle blikanie oznamuje, že vozidlo sa o chvíľu pohne.

Okrem toho sa na vozidle testujú aj alternatívne svetelné koncepty: tyrkysové svetelné pásy v čelnom skle, maske chladiča, reflektoroch, spätných zrkadlách a v spodnej časti okien označujú autonómny jazdný režim a informujú tak chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky o tom, že vozidlo sa pohybuje po ceste v autonómnom režime. Malé rady bodových svietidiel na streche signalizujú ostatným účastníkom cestnej premávky, že vozidlo ich zaregistrovalo. Systém zabliká len na tých chodcov a cyklistov, ktorých trasa križuje dráhu vozidla. Kooperatívne vozidlo pritom napodobní prirodzený očný kontakt, ktorý by prebiehal medzi vodičom a chodcom.

Výsledky štúdie ako výber 360-stupňovej komunikácie či výber tyrkysovej farby pre signalizačné svietidlá, Mercedes-Benz dáva vo forme odporúčania aj spoločnosti SAE International vyvíjajúcej normy a štandardy v oblasti mobility.

Daimler AG (PL), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov