Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: V Čile triumfoval Brit Bird

Jediné preteky v aktuálnej sezóne Formuly E 2018/2019 na juhoamerickom kontinente sa stali korisťou Sama Birda. Britský jazdec triumfoval na náročnom okruhu v čilskom Santiagu na monoposte Virgin a rovnako ako jeho stajňa Envision Virgin Racing vedie v priebežnom hodnotení seriálu.

Pre Birda to je druhé pódiové umiestnenie v rade po tretej priečke z Marakéšu, pričom preteky formule E ovládol po prvý raz od vlaňajšieho prvenstva na ePrix v Ríme. V čilskej metropole odrazil v závere aj atak zo strany Pascala Wehrleina a vyjazdil si ôsmy triumf v „elektrickej kariére“

Pilotovi tímu Envision Virgin Racing však zahralo do kariet hneď niekoľko okolností. Už pred štartom boli všetky kvalifikačné časy odobrané Lucasovi di Grassimu na Audi za porušenie pravidiel ohľadne využitia bŕzd. Brazílčan sa prepadol z pole position na úplný chvost štartovného zoznamu.

V druhom prípade urobil zase v priebehu ePrix v jednej zo zákrut chybu šampión z druhej sezóny Švajčiar Sébastien Buemi na Nissane. Do tej doby vedúci muž musel z pretekov odstúpiť. Aj do tretice stálo na Birdovej strane šťastie.

Wehrlein totiž mal zhruba o 3 percenta viac energie než Brit a všetko nasvedčovalo tomu, že by sa nováčik elektrickej formule mohol dostať do vedenia. V Santiagu ale vystúpila teplota vzduchu na 37°C, pričom teplota trate sa pohybovala na 50°C, takže nemecký pilot bol nútený výrazne spomaliť a chladiť systémy.

Náročné preteky v Čile dokončilo len 14 z 22 monopostov. Jazdci sa v mnohých prípadoch sťažovali na špinu a neporiadok na mestskej trati, kde na niektorých úsekoch dokonca ležali aj popadané vetvy zo stromov. Úradujúci šampión Jean-Éric Vergne označil podmienky dokonca za „nechutné.“ Ani on po náraze do steny nedokončil.

Brit Bird sa tak môže pochváliť zaujímavou štatistikou, keď ako jediný totiž doteraz vyhral v každej sezóne formule E aspoň jedny preteky. Sezóna formule E bude pokračovať štvrtými pretekmi, ktoré sú na programe 16. februára na Autódromo Hermanos Rodríguez v Mexico City.

Konečné výsledky pretekov Santiago ePrix 2018/2019 nájdete tu:

Priebežné poradie jazdcov v seriáli Formula E 2018/2019 po troch pretekoch nájdete tu:

Priebežné poradie tímov v seriáli Formula E 2018/2019 po troch pretekoch nájdete tu:

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov