Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Štvorkolka Hecht – Tichý adrenalín

Vianoce sú už síce za nami, ale inšpirácia na atraktívny darček vždy poteší. A práve z tejto kategórie je detská akumulátorová štvorkolka Hecht 54120, ktorá ponúka adrenalín, no súčasne neobťažuje svoje okolie hlukom spaľovacích motorov. 

Prevádzka akumulátorovej štvrokolky je úplne tichá a absolútne bez emisií. Stroj má precíznu a bezpečnú konštrukciu, pričom jeho jazdné vlastnosti aj samotná výbava nejedného motoristu určite prekvapí. „Jazda na akumulátorových štvorkolkách je stále populárnejšou zábavou pre všetkých, ktorí si chcú užiť vzrušenie z jazdy a nechcú obťažovať okolie hlukom a splodinami,“ uviedol Petr Tichý, špecialista technickej podpory zo spoločnosti Hecht.

Akumulátorová štvorkolka môže byť skvelým zdrojom adrenalínovej zábavy, perfektným pomocníkom v záhrade alebo dopravným prostriedkom na nákupy a do zamestnania. Oproti bežným motorovým štvorkolkám majú práve tie akumulátorové niekoľko zásadných výhod.

Medzi výhody treba rozhodne zaradiť lacnú prevádzku a relatívne jednoduchú údržbu. O elektromotor sa prakticky netreba vôbec starať. Cena za každý kilometer vyjde omnoho lacnejšie ako v prípade rovnako výkonnej benzínovej štvorkolky. Navyše, prípadnú víkendovú jazdu po záhrade, si sused vôbec nevšimne.

Štvorkolka je vybavená prednými bubnovými brzdami a zadnými kvapalinovými, kotúčovými brzdami. Obe páčky bŕzd je možné zablokovať v stlačenej polohe, čo je užitočné napríklad pre parkovanie vo svahu, alebo pri preprave. Motor je osadený na zadnej odpruženej náprave, prevod z motoru na osu je realizovaný pomocou uzavretej prevodovej skrini. Nechýba ani uzávierka diferenciálu, ktorá sa ovláda pákou na pravej strane pod riadidlami.

Predné kolesá sú na samostatne odpružených závesných ramenách. Na oceľových ráfikoch sú osadené veľké pneumatiky s hrubým dezénom zaisťujúcim dokonalú trakciu aj v teréne. Na riadidlách je upevnený digitálny tachometer, pod riadidlami v miestach, kde normálne býva palivová nádrž, je indikátor stavu nabitia akumulátoru. Stroj je doplnený predným a zadným nosičom.

Vo výbave nechýbajú ani predné a zadné LED svetlomety a LED blinkre alebo klaksón. LED osvetlenie vďaka svojej minimálnej spotrebe šetrí energiu, ktorú spotrebováva z akumulátora, preto prakticky nijako neovplyvní dojazd na jedno nabitie. Dravým vzhľadom aj akceleráciou sa mašinka približuje „dospelým“ štvorkolkám so spaľovacím motorom. Zásadnou výhodou je však fakt, že ju možno prevádzkovať aj na miestach, kde by inak hluk, alebo zápach splodín mohli okolie obťažovať.

Akumulátorová štvorkolka Hecht 54120, ktorá má maximálnu nosnosť 75 kg váhy šoféra plus 45 kg ďalšej záťaže, dosahuje rýchlosť až 45 km/h. Batériu nabijete na maximum za cca 6–8 hodín, pričom na jedno nabitie absolvujete trasu dlhú až 35 km. Vybrané štvorkolky sú vybavené aj ťažným zariadením a vďaka výkonným elektrickým motorom im nerobí problémy ani preprava prívesných vozíkov s materiálom. Ako pohon slúži 1200 W elektromotor, ktorý je napájaný z akumulátora s napätím 48 V s kapacitou 20 Ah. Základná cena štvorkolky je 1170 eur.

Okrem spomínanej štvorkolky ponúka český výrobca ponúka akumulátorové stroje pre voľnočasové aktivity bez homologizácie, alebo homologizované pre prevádzku na pozemných komunikáciách. Vo firemnom portfóliu sa nachádzajú elektrické skútre vhodné ako do mesta, tak na vidiek k pravidelnému jazdeniu do zamestnania, do školy alebo na nákupy.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov