Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Na Slovensku sa vlani vyrobilo viac ako milión áut

Výroba vozidiel na Slovensku vlani podľa predbežných údajov miestneho Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) stúpla na nový rekord – 1,08 milióna áut. V prepočte vyrobených vozidiel na obyvateľa sme si tak udržali postavenie svetovej veľmoci.

V roku 2017 automobilky na Slovensku zmontovali 1,03 milióna vozidiel. Na nový rekord vlani na Slovensku vyskočil aj predaj nových osobných áut. Pre tento rok ZAP odhaduje ďalší nárast produkcie automobilov na Slovensku, a to na 1,15 milióna vozidiel.

Vlani v Lužiankach pri Nitre zahájil výrobu závod britskej automobilky Jaguar Land Rover (JLR), ktorý už roky na Slovensku montuje vozidlá továrne automobiliek Kia Motors, Volkswagen a skupiny PSA.

Bratislavský závod Volkswagenu vlani zmontoval viac ako 400.000 vozidiel. Závod PSA dosiahol medziročný nárast produkcie o 5,1 percenta na rekordných 352.007 áut a s ďalším rastom počíta aj v tejto sezóne.

Z výrobných liniek továrne Kia Motors zišlo 333.000 vozidiel. Továreň JLR, ktorá sa nachádza v susedstve golfového rezortu Red Oak vlaňajšie výrobné čísla a výhľad na tento kalendárny rok nezverejnila. Kia odštartovala na Slovensku výrobu novej generácie modelu Ceed.

„Tento rok bude automobilový priemysel v znamení prípravy na globálne výzvy, ktoré súvisia hlavne s legislatívou v oblasti znižovania emisií. Kvôli tomu nastane rozvoj trhu s vozidlami na alternatívny pohon. To prinesie dopady na výrobu vozidiel a súčiastok,“ uviedol šéf ZAP Alexander Matušek.

Novú rekordnú úroveň na Slovensku vlani dosiahol aj predej nových osobných automobilov. Na trhu pribudlo 98.080 nových osobných vozidiel, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku o dve percenta.

Dlhodobo najvyšší záujem je na Slovensku o vozidlá značky Škoda. Od nášho hlavného mesta až po Michalovce klesol v minulom roku záujem o automobily vyššej strednej tríedy a o vozidlá s naftovým motorom. Naopak viac sa predávali napríklad športovo-užitkové vozidlá.

Automobilový priemysel je hlavným ťahúňom exportne orientovanej slovenske ekonomiky. Na celkovej priemyslovej produkcii sa podieľa takmer 47 percentami a na hrubom domácom produkte 13 percentami. Predvlani v tomto odvetví pracovalo na päťmiliónovom Slovensku takmer 155.000 ľudí.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov