Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Problém nielen vodičov

S MUDr. Jaroslavom Tvarůžkom, riaditeľom nemocnice v Mostišti pri Veľkom Meziříčí, ktorá patrí do portfólia skupiny VAMED MEDITERRA, a. s., hovoríme o mužských problémoch.

Chirurgii sa venujete od roku 1991, väčšinu pracovného života je to oblasť všeobecnej chirurgie so zameraním na minimálne invazívne operácie. Od roku 2008 sa špecializujete na roboticky asistovanú chirurgiu.

Pán primár, ste motorista?

Áno, autá sú mojím veľkým koníčkom.

Na čom aktuálne jazdíte?

Už dvadsať rokov jazdím výhradne na BMW, pretože mi vyhovuje dynamika motora, zadný náhon, podvozok, proste všetko, čo to auto ponúka. Potvrdzujem pravdivosť sloganu: „Radosť z jazdy“.  Samozrejme, vyhovuje mi aj prestíž značky. Ďalšie auto bude opäť BMW radu 5 touring, lebo je proste výborné. Nemocnica Sv. Zdislavy sa nachádza v peknom prostredí moravskej Vysočiny. Vedie k nám pohodlná cesta po diaľnici a posledných 10 km od diaľnice kľukatá okresná cesta cez kopček. Pre mňa, nadšeného motoristu, je to radosť šoférovať nielen z práce, ale vďaka mojim kolegom a pacientom aj do práce.

Dnes budeme hovoriť o závažných ochoreniach prostaty. Takmer každé auto má dnes v štandardnom vybavení vyhrievané sedadlá vodiča a spolujazdca. Aký má vplyv ich používanie pre muža napríklad s indikovanou rakovinou prostaty?

Vo všeobecnosti platí, že častý horúci kúpeľ, dlhé pobyty v saune a ani dlhé sedenie na vyhrievanej sedačke nám mužom na schopnosti oplodňovania nepridávajú. Na prostatu, prostatu s indikovanou rakovinou alebo na pooperatívnu prostatu nemá vyhrievaná sedačka vplyv. Teda aspoň nebol preukázaný. Naopak, lepšie je sedieť na teplej sedačke ako zmrznutej.

A masáž?

V aute je príjemná. Tiež si ju rád doprajem. Masíruje sa bedrová časť a tam prostata nesiaha. Aj keď  možno pre tú masáž by rada. Lepšie autá sú dnes vybavené aj odvetrávanými sedadlami. Okrem toho, že je to príjemné na kožu, fandia im aj urológovia.

Vediete Nemocnicu Sv. Zdislavy v Mostišti, o ktorej je známe, že je špičkovým centrom pre roboticky asistovanú chirurgiu. Čo to v laickej reči znamená?

Roboticky asistovaná chirurgia, ľudovo robotická chirurgia, je chirurgický zákrok vykonaný s asistenciou robota. Čiže na rozdiel od klasickej operácie sa zákrok vykonáva s väčšou presnosťou a umožňuje menej invazívny prístup. Pre pacienta to znamená väčšiu pravdepodobnosť úspešnosti samotnej operácie a menej pooperačných komplikácií. Väčšina našich pacientov je v produktívnom veku 45 až 65 rokov. Je dôležité nielen pre konkrétneho pacienta, ale aj pre našu celú spoločnosť, aby rekonvalescencia a návrat do plnohodnotného života boli čo najkratšie. Základným parametrom robotických operácií je, že sú všetky tieto výkony robené  miniinvazívne, tzn. cez štyri malé otvory sa dostaneme tam, kde treba. Operácia je tak pre pacienta šetrnejšia, menej riziková (menšia strata krvi) a malá rana sa rýchlejšie zahojí.

Vo vašej nemocnici nerobíte iba robotickú chirurgiu…

V portfóliu máme aj zložitú ortopédiu. Totálne endoprotézy, akými sú výmeny kolenných a bedrových kĺbov za implantáty, ale aj jednoduchšie ortopedické zákroky. Pravdou však je, že u verejnosti nás preslávili hlavne dlhoročné skúsenosti s naším robotom daVinci.

Aké typy robotických operácií sa u vás najčastejšie robia?

Najčastejšie sú to operácie prostaty a bariatrické operácie, čo je zmenšenie žalúdka u vysoko obéznych klientov, kde iné formy redukcie hmotnosti zlyhali. Tiež robíme robotické operácie hrubého čreva a obličiek. V Českej republike sme dlhodobo centrom s najväčším počtom robotických operácií. V kraji Vysočina sme členom onkologického programu. Okrem českých pacientov, klientov verejných zdravotných poisťovní našu nemocnicu v poslednej dobe vyhľadáva čoraz viac zahraničných pacientov. Najmä z Ruska, Ukrajiny, Veľkej Británie, Španielska, USA, Slovenska a mali sme aj pacientov z Islandu. Viac ako polovica zahraničných klientov prichádza práve na operáciu prostaty. Druhým najčastejším dopytom sú bariatrické a potom ortopedické zákroky.

Pacienti vás vyhľadávajú najmä preto, lebo ste evidentne špecialisti na operáciu prostaty. Prečo si ľudia vôbec nechávajú prostatu operovať?

Dobrá otázka. A dobrá odpoveď je: „Najlepšie je byť zdravý a bohatý a nepotrebovať operáciu vôbec.“ Všetky operácie prostaty u nás súvisia s indikovanou rakovinou prostaty. Prostata alebo mužská predstojná žľaza je štruktúra veľká asi ako slivka a nachádza sa v miestach, kde močová trubica vystupuje z močového mechúra. Močovú trubicu objíma ako manžeta.  Funkciou prostaty je dopomôcť oplodneniu.

Tento typ rakoviny je jedným z najčastejších zhubných ochorení u mužov. Počas života je identifikovaná u približne 16 % mužskej populácie a u 2,9 % je aj príčinou smrti. Veľa ľudí však počas svojho života vôbec nezistí, že má rakovinu prostaty. Jej skutočný výskyt je až prekvapivo vysoký.

Je rakovina prostaty civilizačné ochorenie?

Nepovedal by som, že je to výlučne civilizačné ochorenie, hoci čiastočne súvisí aj so životosprávou. Na rozdiel od štandardných civilizačných ochorení nie je však dôsledkom zhoršeného životného prostredia, zlých návykov a stresu. Jej rozsah u populácie je však obrovský. Podľa štúdií z USA sa u pitevných nálezov u mužov vo veku nad 80 rokov vyskytovala rakovina prostaty až v 80 % prípadov. Čiže veľká väčšina mužov žije s rakovinou prostaty bez toho, aby o tom vedela.

Je zaujímavé, že úmrtnosť pri tejto diagnóze nie je až taká vysoká…

To je pravda, patrí medzi rakoviny s najnižším percentom úmrtnosti. Nebezpečenstvo tohto typu rakoviny je v jej schopnosti rozšíriť sa do iných orgánov. A práve včasná identifikácia a následná liečba, resp. operácia sú z preventívneho pohľadu veľmi dôležité. V prípade rozšírenia rakoviny do iných orgánov je už operácia prostaty viac-menej zbytočná.

Ak je nádor včas identifikovaný a zostane lokalizovaný v prostate, je šanca na prežitie nasledujúcich piatich rokov až 97 %. Avšak, ak sa nádor z prostaty rozšíri do iných orgánov, znižujú štatistiky túto pravdepodobnosť na prežitie na 31,9 %.

Okrem chirurgického zákroku (40 – 50 %) sú ďalšími možnými spôsobmi liečby rádioterapia (20 – 30 %) a chemoterapia, alebo hormonálna terapia (20 – 40 %) . Každá forma liečby aj zákroku má svoje vedľajšie účinky.

Podľa môjho názoru ich je najmenej práve pri roboticky asistovanom chirurgickom zákroku. V USA sa robotická chirurgia najviac rozšírila najmä z dôvodu preferencie pacientov a zo všetkých operácií rakoviny prostaty je až 80 % práve prostredníctvom robota. Chirurgický zákrok je aj preukázateľne najúčinnejšia forma liečby rakoviny prostaty. Ak je rakovina zaznamenaná v počiatočnom štádiu a lokalizovaná iba v prostate, je možné aj tzv. aktívne monitorovanie, pretože rozširovanie karcinómu prostaty je pomalé, aktívnym sledovaním pacienta je možné oddialiť vlastnú operáciu. Prevažná väčšina pacientov však skôr inklinuje k okamžitej operácii. Dôvody sú psychické. Argumentom je, že s rakovinou v tele nechcú žiť.

Nechcem strašiť všetkých našich čitateľov – mužov, keďže je ich viac ako 90 %, ale otázku musím položiť – majú sa všetci muži báť?

Vôbec nie. Netreba sa báť. Treba si život užívať a robiť radosť sebe aj iným. Nato tu predsa sme! Je však potrebné byť zodpovedný k sebe a k svojim blízkym a starať sa o svoje zdravie. Hanba nie je v tomto prípade na mieste. Treba sa starať o svoje telo a s pribúdajúcim vekom absolvovať pravidelné prehliadky u svojho lekára, prípadne urológa.  Rakovina prostaty sa prejavuje len zriedka v jej počiatočných fázach. Muž o nej spravidla vtedy nevie.

Čo je teda hlavným nástrojom na zisťovanie rakoviny prostaty?

Je to meranie prítomnosti prostatického špecifického antigénu (PSA) zo vzoriek krvi v rámci rôznych preventívnych a bežných klinických vyšetrení. Avšak nie je to úplne spoľahlivý nástroj. Len u 30 % pacientov s vysokou prítomnosťou PSA je následne laboratórnou analýzou vzoriek potvrdená aj rakovina prostaty. Zvýšená prítomnosť antigénu môže indikovať aj iné ochorenia ako prostatitídu alebo benígnu hyperplaziu prostaty, keď nemusí ísť o zhubný nádor. Aj preto lekári z našej nemocnice na základe vyhodnotenia zvýšenej hladiny PSA odporúčajú ešte ďalšie vyšetrenie prostaty, aby sme diagnózu stanovili presne. Nasleduje vyšetrenie u urológa, keď je pohmatom cez konečník zistená štruktúra povrchu prostaty, prípadné tuhé uzly, či inak zmenená stavba žľazy.

Ak sa indikácia rakoviny prostaty nezachytí včas a nádor sa začne zväčšovať, pridajú sa aj ďalšie príznaky?

Áno, nastanú problémy s močením, objaví sa krv v moči alebo v spermiách, bolesť kostí. Finálnu diagnózu rakoviny prostaty potvrdí alebo vylúči tzv. punkčná biopsia prostaty. Pri podozrení na metastázové šírenie nasleduje magnetická rezonancia alebo CT vyšetrenie, eventuálne scintigrafia kostí.

Dovoľte mi v tejto súvislosti laickú otázku. Je operácia prostaty náročná alebo ide o bežnú, nenáročnú operáciu?

V liečbe rakoviny prostaty sa za posledné roky zaznamenali výrazné pokroky. Koncom 70. rokov minulého storočia sa začali operovať zhubné nádory prostaty otvorenou chirurgickou cestou z veľkého rezu na bruchu a bola odstránená celá prostata aj s nádorom. Najmä v počiatočných štádiách boli pacienti po takomto zákroku často inkontinentní (pomočovali sa) a impotentní (bez schopnosti stoporenia penisu). Liečba rakoviny bola často definovaná sloganom „to love or to live“ (milovať alebo žiť). Alarmujúce bývali vtedy aj straty krvi pri otvorených operáciách, ktoré pacienta ohrozovali aj na živote.

Metódy chirurgickej liečby sa, samozrejme, zdokonaľovali.

Samozrejme, už v roku 1982 vyvinul Patrick Walsch z Johns Hopkins University tzv. nervovo šetrné odstránenie prostaty. Táto metóda viac chránila nervovo-cievne štruktúry v blízkosti prostaty, ktoré sú zodpovedné za funkčný výsledok operácie, teda za kontinenciu a erekciu. Operácie prostaty sa postupne vyvíjali smerom k šetrnejším zákrokom. V roku 1991 sa začali robiť laparoskopické techniky a už v roku 2001 sa začal vyvíjať robotický spôsob operácie. Obe metódy sa označujú ako minimálne invazívne a šetrné voči pacientovi. Operačné nástroje sa do brušnej dutiny vkladajú z drobných vpichov. Rozdiel medzi oboma metódami je hlavne v presnosti manipulácie s tkanivami. Pri robotickej operácii je chirurgovi umožnené ovládať nástroje v operačnom poli prostredníctvom joystickov a kontroly v trojrozmernom obraze a vďaka technicky dokonalejším nástrojom je možné operáciu vykonať s väčšou presnosťou.

Teda celú operáciu robí robot?

Nie. Keďže je to stredne náročná operácia, samotný robot nie je zárukou kvalitného výsledku, lebo nie je samovoľne konajúci stroj ako v hre Karla Čapka R.U.R. J Je len predĺženou rukou chirurga a záleží na klinických skúsenostiach lekára a jeho tzv. vyoperovanosti. Chirurg s veľkou skúsenosťou bude s robotom operovať výrazne lepšie ako ten, ktorý si sadne za konzolu len zriedkakedy.  Dlhodobo je uznávaný názor, že chirurg dosahuje dobré výsledky potom, čo vykonal viac ako 250 operácií rovnakého druhu. Objem operácií vykonaných stabilným tímom chirurgov v Nemocnici sv. Zdislavy v Mostišti z nás robí najväčšie pracovisko robotickej chirurgie v Českej republike a určite patrí medzi veľké robotické centrá v strednej Európe.

Čo čaká pacienta, ktorý príde do vašej nemocnice na zákrok?

Predovšetkým sa pacienta snažíme upokojiť. Chápeme, že je to zásadný životný okamih a pacient musí cítiť, že je v rukách toho najskúsenejšieho tímu odborníkov. V našej nemocnici sme od roku 2010 vykonali vyše 3 000 robotických operácií. Aktuálne ročne je to viac ako 400 operácií prostaty.

Koľko dní trvá operácia?

Celá hospitalizácia trvá približne päť dní. Začína sa v prijímacej ambulancii, kde zozbierame údaje o pacientovi. Nasleduje presun k urológovi, ktorý vykoná predoperačné vyšetrenia a vysvetlí proces zákroku. Anestéziológ preberie s pacientom možnosti anestézie a poskytne mu upokojujúce lieky na noc pred operačným zákrokom a sedatíva na nasledujúci deň. Pacient sa tiež stretáva so sestrou z operačnej sály, preberú potrebné detaily a prípadne potreby pre pacientov so sprievodnými ochoreniami. Následne sa pridelený chirurg stretne s pacientom na vizite večer pred operáciou. Operácia prostaty trvá bežne dve až tri hodiny. Po operačnom zákroku je pacient približne dve hodiny v pooperačnej miestnosti, následne ho preložíme do jeho nemocničnej izby. Po troch až štyroch dňoch sa sestry zamerajú na obnovenie mobility pacienta, obnovenie normálneho črevného a močového ústrojenstva. Lekár monitoruje úroveň bolesti a prípadné komplikácie ako pľúcna embólia alebo žilová trombóza. Zavedenú drenáž odstránime dva až tri  dni po operácii. V prípade normálneho zotavenia je po piatich dňoch od operácie odstránený aj močový katéter. Pacient je bežne prepustený po piatich, šiestich dňoch, čomu predchádza hodnotiace stretnutie s chirurgom, kde sa pacient dozvie výsledky histológie odstráneného nádoru. Po vykonaní zákroku sa robia krvné testy na prítomnosť antigénu. Samozrejme, s pacientom udržujeme kontakt aj po prepustení z nemocnice a sledujeme jeho proces zotavenia.

Aký je život po operácii? Majú pacienti svoj boj s rakovinou vyhratý a fungujú rovnako ako pred operáciou?

Operácia prostaty je výrazný zásah do močového a pohlavného ústrojenstva. Telo potrebuje nejaký čas na zotavenie a obnovenie funkcií. Robotická operácia dáva najväčšie šance, aby dĺžka obnovenia kontinencie a erekcie bola čo najkratšia. Zvyčajne to trvá do jedného mesiaca a štatisticky o 50 % kratšie ako pri klasickej otvorenej radikálnej prostatektómii. Podstatné je, že pacient má neporovnateľne menšie bolesti po operácii a vracia sa do pracovného života niekedy aj po  dvoch týždňoch. Niekoľko týždňov po operácii začína so sexuálnym životom. Dôležité je naďalej monitorovať prítomnosť PSA antigénu, ale šance na úplné vyliečenie rakoviny prostaty sú pri včasnej diagnóze a kvalitnom chirurgickom zákroku vysoké.

Povedzte nám na záver zaujímavého rozhovoru na odľahčenie aj nejakú zábavnú príhodu k dnešnej téme. Najzaujímavejší prípad?

Tých je veľa J. S pacientmi si často vytvoríme priateľský vzťah a radi ma informujú, ako sa im po operácii prostaty darí v sexuálnom živote. Zaujíma ma to predovšetkým z profesijného hľadiska. Niekedy je to však až priveľa informácií, a teda celkom zábavné rozprávanie. Teším sa z ich úspechov.

Zaujímavá príhoda napríklad je, že jedného pacienta prišla navštíviť rodina na privátnom vrtuľníku. Pri nemocnici máme heliport, takže klienti môžu využiť aj túto možnosť… ale bežné to nie je. Častejšie vídam na parkovisku autá.

MUDr. Jaroslav Tvarůžek, 28-ročná prax v medicíne

Profesionálna kariéra: Od roku 2000 primár chirurgického oddelenia nemocnice v Mostištích. Člen  viacerých odborných chirurgických spoločností nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku, Nemecku a USA. V roku 2009 realizoval v moskovskom Pirogovskom centre prvú nízku resekciu rekta robotom daVinci na území Ruskej federácie.

Jazyky: angličtina, nemčina, ruština, španielčina

Skupina VAMED MEDITERRA, a.s., prevádzkuje v Českej republike celkom deväť zdravotníckych zariadení a je členom nadnárodného holdingu VAMED so sídlom vo Viedni. Patrí tak k popredným poskytovateľom kompletného manažmentu zdravotníckych a kúpeľných zariadení v Európe a medzi najvýznamnejších hráčov na poli výstavby nemocníc v celosvetovom pôsobení. V tomto roku skupina oslávila 10 rokov na českom trhu a za tú dobu získali jej zariadenia niekoľko prestížnych ocenení a certifikácií, či už certifikácie SAK, ocenenie za finančnú stabilitu, alebo za pozitívne hodnotenie pacientov.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov