Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Daimler v USA už predáva elektrický nákladiak

Ako najrýchlejšie znížiť emisie v centrách veľkomiest? Samozrejme bezemisnými autami. Významný príspevok k naplneniu tohto cieľa na trh uviedol koncern Daimler AG.

Autá na elektriku sú budúcnosťou, automobilky sa predháňajú v prezentovaní smelých plánov. Neprejde deň, aby sa niektorá nepochválila novinkami, ktoré pripravuje. Presadenie elektromobilov v segmente osobnej prepravy však zatiaľ naráža na problém s nabíjaním. Nie každý býva v rodinnom dome, kde si môže auto cez noc nabiť. Je preto logické, že sa automobilky čoraz viac orientujú na firemnú klientelu, ktorá si vo svojich garážach môže vybudovať nabíjacie stanice. A keďže veľká časť ich automobilov jazdí na krátke vzdialenosti v centrách miest, nie je problémom ani zatiaľ pomerne obmedzený dojazd.

Po Európe, kde svoje mestské dodávky už koncern predstavil (eCanter, eVito, eSprinter) a začal dodávať prvým zákazníkom, prišil rad aj na Ameriku. Daimler firme Penske Truck Leasing Corporation dodal prvé kusy automobilu Freightliner eM2. Vozidlo vďaka akumulátoru s kapacitou 325kWh dokáže absolvovať až 370 kilometrov, pričom úplne prázdny akumulátor možno na 80 % kapacity nabiť už za približne 60 minút. A to sú čísla, ktoré sú pre využitie vo vnútromestskej doprave už veľmi zaujímavé.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov