Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čo robiť, keď pokuty nezaberajú?

Neviem ako vy, ale ja každé ráno počúvam rozhlas. A denne mám dojem, že ranné vysielanie by pokojne mohli nazvať čiernou kronikou. Iste, to by mohli nazvať aj hlavné spravodajstvo všetkých slovenských televízií.

Ranné vysielanie však má svoje špecifiká. Niekoľkokrát za hodinu podáva Zelená vlna informácie o situácii na cestách. A vo všetkých informáciách sa hovorí o dopravných nehodách. Viete, že som ešte nikdy nezažil deň, aspoň sa nepamätám, žeby sa nestala ani jediná  dopravná nehoda?

Včera ráno som šiel na otočku do Nitry. Jedna nehoda pri výjazde z Einsteinovej na diaľnicu, ďalšia pri Zlatých Pieskoch. Našťastie žiadne obete na životoch, iba pokrčené plechy a pokazený deň. A aby toho nebolo dosť, pri vjazde do Nitry mi vybehol z vedľajšej cesty drzý vodič audiny. S rizikom, že mi niekto vojde do kufra,  som flekoval ako blázon. Jedna cesta z Bratislavy do Nitry.

Oveľa tragickejšie sa len pred niekoľkými dňami skončila nehoda v Bratislave. Na Miletičovej ulici zmietla 29-ročná vodička na priechode pre chodcov dve 16-ročné študentky, ktoré si chceli ísť zacvičiť do fitka. Ako konštatujú strohé policajné zvodky – u vodičky požitie alkoholu nezistili…

Spomínané zvodky sa denne plnia ľudskými tragédiami. A nie je ich málo.

Dovoľte uviesť zopár čísel. Na Slovensku máme evidovaných 2 949 007 áut a 3 512 883 vodičov. Podľa oficiálnych štatistík sa vlani na slovenských cestách stalo 14 013 dopravných nehôd. Najviac v Bratislavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. A za porušenie dopravných predpisov a prehreškov udelili policajti 684 883 pokút a vybrali 23 709 779 eur. Páni, to je číslo!

Celkovo počet nehôd na Slovensku mierne stúpa, našťastie počet smrteľných nehôd klesá. Vlani zomrelo na našich cestách 250 osôb, ale v celej Európe viac ako 26 000, na svete si dopravné nehody vyžiadali viac ako milión obetí.  Aj pod ťarchou týchto hrozných štatistík si Európska únia stanovila za cieľ znížiť počet úmrtí na cestách do roku 2020 na polovicu.

U nás sú najčastejšou príčinou dopravných nehôd alkohol a nepozornosť vodiča. Nepozornosť spôsobuje vo väčšine prípadov telefonovanie.

Viete, čo je zvláštne? Niekoľkokrát sa mi to stalo aj počas nedávnej cesty do Nitry. Nechápem, prečo pipky v drahých autách počas jazdy volajú s telefónom v ruke a nepoužívajú handsfree. Asi píšu esemesky, niečo hľadajú v gúgli a – no jasné! Natáčajú si selfíčka a okamžite ich vešajú na Instagram. Sú to frajerky! Našťastie nie naše. Nás, rovnako ako ďalších účastníkov cestnej premávky, iba ohrozujú. Podobnou skupinou sú alfa samci. Jednak sedia v drahých esúvéčkach a jednak v užitkáčoch. Obaja jazdia bezohľadne a vždy je lepšie sa im vyhnúť.

Otázkou je, čo s tým robiť? Ak vychádzam zo štatistík, pokuty asi na tieto typy nezaberajú. Možno by zabralo odoberanie vodičákov… My sme sa pred dvoma rokmi rozhodli ísť vlastnou cestou a keďže sa nám osvedčila, aj v roku 2019 budeme hľadať vodiča, ktorého prioritou je jazdiť bezpečne, ohľaduplne a zodpovedne.

Ivan Mičko, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov