Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus s kamerami namiesto zrkadiel

Automobilky s kamerami namiesto zrkadiel koketujú už dlhšie. Podľa vyjadrenia vedenia spoločnosti Lexus by sa mali modely Lexus vybavené touto technikou objaviť aj na našich cestách.

Lexus je výrobcom prvého sériovo vyrábaného automobilu v histórii, v ktorom klasické bočné zrkadlá nahradili kamery. Na domáci trh nedávno uviedol sedan ES, ktorý je touto technológiou  vybavený. Yoshihiro Sawa, prezident spoločnosti Lexus International povedal, že v súčasnosti posudzujú právnu situáciu a dopyt po takomto riešení aj na iných trhoch.  Otázka však nie je ani tak o tom, či by takéto riešenie privítali zákazníci. Problémom je legislatíva, ktorá vyžaduje, aby mali autá klasické zrkadlá. Situácia sa však môže onedlho zmeniť. Prvou krajinou, ktorá povolila používanie kamier namiesto zrkadiel, je teda práve Japonsko. Analytici predpokladajú, že ďalším regiónom, ktorý používanie novej technológie schváli, bude Európska únia.

Prečo kamery?

Nahradenie zrkadiel  kamerami podľa vyjadrenia odborníkov prináša viacero výhod. V systéme Lexus Digital Outer Mirrors System je obraz toho, čo sa deje za autom aj vedľa neho. Vodič obraz vidí vo vnútri auta na dvoch displejoch umiestnených na bočných stĺpikoch. Na vonkajšej časti auta sú umiestnené iba kamery, ktoré zaberajú menší priestor ako klasické bočné zrkadlá. Takéto riešenie zmenšuje odpor vzduchu a v dôsledku toho aj spotrebu paliva, rovnako ako šum pri rýchlej jazde. Zlepšuje tiež viditeľnosť v okolí stĺpikov. Kamery zmenšujú mŕtvy uhol  a umožňujú zobrazovať na displeji dodatočné informácie – napríklad pomocné línie počas parkovania. Majiteľ vozidla sa nemusí obávať znečistenia – kamery sú chránené pred dažďom a snehom.  Technológia nebude ani príliš drahá. Za systém Lexus Digital Outer Mirrors  v najnovšej verzii modelu  ES Japonskí vodiči zaplatia navyše  216 000 jenov, čo je približne 1 667 €.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov