Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-AMG A 35 4MATIC: Rýchlik nielen pre baby

Mercedes-AMG je tvorcom špičkových športových automobilov, no nie každý túži po extrémoch. A tak sa narodil model A 35 4MATIC. Aby neprišlo k omylu. Sily má tento športový kompakt na rozdávanie.

Preplňovaný benzínový dvojliter ponúka maximálny výkon 225 kW (306 k) a maximálny najvyšší moment rovných 400 Nm. Spolu so športovou automatickou prevodovkou AMG Speedshift DCT 7G, pohonom AMG Performance 4MATIC a podvozkom AMD Ride Control tvorí kombináciu,  ktorá je schopná zabezpečiť radosť z jazdy. A aby z vás auto na rozbitých cestách dušu nevytriaslo, dostalo adaptívny podvozok z možnosťou výberu z troch jazdných režimov.

Podľa želania

Možnosť výberu samozrejme vývojári vodičovi dopriali aj v prípade nastavenia pohonu. Na výber bude päť alternatív. K doterajším stupňom Komfort, Šport, Šport+ a Individual výrobca doplnil jednu novinku určenú na jazdu v zhoršených poveternostných podmienkach (Klzká vozovka). Novinkou v rámci jazdných programov AMG DYNAMIC SELECT je AMG DYNAMICS. Táto integrovaná regulácia dynamiky jazdy rozširuje stabilizujúce funkcie ESP® o agilizujúce zásahy podľa požiadavky vodiča. V prípade dynamického prejazdu zákrutou krátky zásah bŕzd na zadnom vnútornom kolese vyvolá definovaný stáčavý moment okolo zvislej osi. Výsledkom je, že A 35 4MATIC má spontánnu a veľmi presnú reakciu pri zatáčaní. Odlišné charakteristiky AMG DYNAMICS sú označené ako “Základné“ (Basic) a “Rozšírené“ (Advanced). Na multimediálnom displeji sa v prípade voľby jazdných programov zobrazí nový symbol AMG DYNAMICS so zodpovedajúcim dodatkom.

Charakteristika “Základné“ je priradená jazdným programom “Klzká vozovka“ a “Komfort“. A 35 4MATIC vtedy vykazuje veľmi stabilné jazdné vlastnosti s vysokým stáčavým tlmením.

Charakteristika “Rozšírené“ sa aktivuje v programoch Šport a Šport+. A 35 4MATIC ostane neutrálne vyvážený. Nižšie stáčavé tlmenie, potreba natočiť volant o menší uhol a zvýšená agilnosť podporujú dynamické manévre, napríklad jazdu na kľukatých cestách nižšej triedy. Dizajnom exteriéru a interiéru je to pravoverné AMG. Detailné vypracovanie, krásny spojler na piatych dverách, športový predný nárazník, 18-palcové disky z ľahkej zliatiny, športové doplnky AMG a samozrejme dve koncovky výfuku umiestené vo výraznom čiernom difúzore.

Športový aj moderný

Interiér A 35 4MATIC zodpovedá logike Entry Performance značky Mercedes-AMG s poťahmi sedadiel v imitácii kože ARTICO s mikrovláknom DINAMICA v čiernej farbe s červeným kontrastným švom a červenými bezpečnostnými pásmi alebo v imitácii kože ARTICO v čiernej/digitálnej šedej farbe. Interiér ďalej zušľachťujú červený kéder na ozdobnom prvku mikrovlákna DINAMICA a ventilačné dýzy s červeným prstencom. Spojenie športového dizajnu a precízne vypracovaných detailov vidno aj v prípade riešenia multimediálneho systému MBUX s jeho inovatívnou koncepciou obsluhy a zobrazovania. V prípade združeného prístroja môže zákazník prepínať medzi troma štýlmi zobrazovania AMG. Cez ponuku AMG môže vodič vyvolať rôzne špeciálne indikácie ako Warm-up, Set-up, G-Force a údaje motora.

Nová generácia volantov AMG

Dokonalé prepojenie medzi vodičom a vozidlom zabezpečuje aj naďalej nová generácia volantov AMG. Dole sploštený veniec volantu s perforovanou kožou v oblasti uchopenia a červenými kontrastnými švami je príjemný na pohľad aj na dotyk. Galvanizované radiace páčky na volante umožňujú ešte dynamickejšiu jazdu manuálnym radením prevodových stupňov. Novinkou sú integrované tlačidlá dotykového ovládania. Prostredníctvom nich možno intuitívne vyberať indikácie združeného prístroja a multimediálneho systému horizontálnymi a vertikálnymi pohybmi prsta a rozmiestniť si ich podľa individuálnej preferencie.

Na želanie je volant vybavený inovatívnymi prídavnými prvkami. Tie pozostávajú z okrúhleho otočného ovládača s integrovaným displejom pod pravým ramenom volantu a z dvoch vertikálne usporiadaných, farebných displejových tlačidiel so spínačmi pod ľavým ramenom volantu. Otočným ovládačom možno priamo zvoliť jazdné programy AMG. Zvolený jazdný program sa zobrazuje na farebnom displeji LCD, ktorý je priamo integrovaný do otočného ovládača.

Pomocou dvoch voľne priraditeľných tlačidiel displeja a prídavných spínačov možno ďalšie funkcie AMG pohodlne ovládať priamo na volante. Vodič sa tak môže bez obmedzenia venovať dynamickej jazde bez toho, aby musel zložiť ruky z volantu. Prostredníctvom symbolu na ďalšom displeji LCD sa zobrazuje príslušná požadovaná funkcia, prislúchajúcim spínačom nastavuje vodič príslušnú funkciu. Takto možno definovať obe individuálne preferované funkcie AMG a meniť nastavenia jediným ťuknutím prsta.

AMG Track Pace

Pre nový A 35 4MATIC sa na želanie dodáva aj AMG Track Pace. Virtuálny pretekársky inžinier je súčasťou multimediálneho systému MBUX a počas jazdy na pretekárskej trati ustavične zaznamenáva viac ako 80 špecifických údajov (napr. rýchlosť, zrýchlenie). To všetko dopĺňa zobrazenie časov na kolá a úseky, ako aj rozdiel v porovnaní s referenčným časom. Niektoré zobrazovacie prvky sa pritom rozsvietia nazeleno alebo načerveno: vodič tak kútikom oka dokáže určiť, či je jeho aktuálna jazda v porovnaní s najlepším časom rýchlejšia alebo pomalšia, a nemusí pritom priamo odčítať číselné údaje. Po absolvovaní rýchlych kôl vodič môže na základe údajov analyzovať a prípadne zlepšiť svoje jazdné schopnosti. Okrem toho je možné merať a ukladať hodnoty zrýchlenia a spomalenia (napr. 0 – 100 km/h, ¼ míle, 100 – 0 km/h). Systém AMG Track Pace vďaka novovyvinutému algoritmu, ktorý čo najpresnejšie určuje polohu vozidla, dokonca dokáže rozpoznať, či vodič opustil trať alebo si ju skrátil. Okrem údajov GPS sa na to používajú snímače vo vozidle (zrýchlenie, gyroskop, uhol natočenia kolies, otáčky kolies). Údaje sa zobrazujú na multimediálnom displeji, združenom prístroji a projekčnom displeji (na želanie). Známe pretekárske trate, napríklad Nürburgring alebo Spa-Francorchamps, už sú uložené. Okrem toho je k dispozícii aj možnosť zaznamenávania vlastných tratí. Zobrazenie mapy je možné prepínať z dvojrozmerného na trojrozmerné zobrazenie a aktualizovať online.

Funkcia rozšírenej reality systému MBUX okrem toho umožňuje zobraziť na multimediálnom alebo voliteľnom projekčnom displeji ideálnu líniu uloženej pretekárskej trate, takže vodič môže zlepšiť svoje časy na kolo, akoby sedel vedľa neho virtuálny inštruktor.

Svetová premiéra a uvedenie na trh

Nový A 35 4MATIC značky Mercedes-AMG oslávi svoju svetovú premiéru v rámci parížskeho autosalónu 2. októbra 2018, predaj bude spustený v októbri 2018, uvedenie na trh sa začne v januári 2019 v západnej Európe.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov