Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zabránia moderné technológie nehodám?

Spojenie vozidiel v cloude umožní automatickú výmenu údajov medzi vozidlami a zariadeniami cestnej infraštruktúry s cieľom zabrániť nehodám. Testovací program Toyoty skúšajú v meste Ann Arbor v štáte Michigan a sú doň zapojení zamestnanci spoločnosti aj obyvatelia mesta.

Do testovacej fázy sa zapojilo vyše 1 800 zamestnancov oddelenia výskumu a rozvoja s rodinami, no k programu sa môžu pripojiť aj obyvatelia mesta. Ich automobily budú vybavené najnovšími zariadeniami systému DSRC 5.9 GHz, čo je platforma výmeny anonymných údajov o polohe, rýchlosti či zrýchlení jazdy.  Tieto informácie pomôžu predchádzať kolíziám – vozidlo zaznamená blížiace sa iné auto skôr, ako ho vodič uvidí, a automaticky spustí núdzové brzdenie. Autá v premávke dostanú informácie o možných hrozbách, vozidlách, ktoré jazdia príliš pomaly, alebo zastavili na ceste, o svetelnej signalizácii a dopravných značkách.  DSRC nevyžaduje pripojenie  v celulárnej sieti, čo umožňuje vyhnúť sa poplatkom za používanie prenosovej siete.

Vo vozidlách od roku 2021

V tomto roku  Toyota a Lexus oznámili svoje plány do roku 2021 zaviesť systémy DRSC do prvých modelov predávaných na území USA. Spoločnosť dúfa, že takéto riešenie budú uplatňovať aj ďalší výrobcovia, pretože čím viac vozidiel bude komunikovať v systéme, tým bude efektívnejší.

100 000 áut Toyota a Lexus online

Podobný systém s názvom  ITS Connect zaviedla spoločnosť  Toyota v Japonsku už v roku 2015 a začiatkom roka 2018 po cestách Japonska jazdilo už viac ako 100 000 vozidiel značiek Toyota a Lexus spojených týmto systémom. V roku 2016 automobilka  založila Toyota Connected, spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou, ktorá sa zameriava na výskum a spracovanie veľkých databáz v osobných automobiloch a ich prepojením. Jej technologickým partnerom je spoločnosť Microsoft, ktorá poskytla Toyote cloudovú technológiu  Microsoft Azure. Výsledkom budú nové riešenia v oblasti služieb  informačných a komunikačných služieb v automobiloch,  vrátane  spolupráce inteligentného vozidla  s inteligentným domom a internetom vecí, čoraz viac personalizované multimediálne systémy a nové bezpečnostné systémy.

Toyota (PL), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov