Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj Auto magazín je EDWARD

Naozaj nechcem strašiť, ale naposledy včera večer som sa z televíznej obrazovky dozvedel, že v júli bolo na slovenských cestách 1 261 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 19 osôb. A za prvé dva augustové týždne k nim pribudlo ďalších 16 obetí.

Nie sú to síce rekordy v týchto čiernych štatistikách, v minulosti boli aj smutnejšie mesiace, ale ak sa pozrieme na celkové štatistiky, sú skutočne hrozivé. Už som o tom písal, že na Slovensku prišlo vlani na cestách o život 250 osôb. V Európe 25 300. Denne asi 70 obetí. Každý rok zmizne z mapy Európy mesto veľké ako Čadca. Pri dopravných nehodách sa zraní 135 000 ľudí a vznikne sociálno-ekonomická škoda, ktorá sa odhaduje na 120 miliárd eur. Oveľa horšie sú svetové štatistiky. Zdá sa to neuveriteľné, ale na svete si dopravné nehody ročne vyžiadajú 1,3 miliardy ľudských životov. Toľko obetí nemajú ani lokálne vojny, ani hlad, ani epidémie.

Práve na tomto mieste však musím pripomenúť, že v porovnaní so svetom máme v Európe  najbezpečnejšie cesty, no ambiciózny plán Európskej komisie znížiť počet obetí na cestách do roku 2020 na polovicu sa zatiaľ nedarí splniť. A to možne neviete, že do roku 2050 sú plány Vision Zero, teda na cestách Európskej únie by nemal pri dopravných nehodách umrieť jediný človek!!!

Aj to sú dôvody hľadať cesty a možnosti, ako sa k týmto vysoko humánnym cieľom priblížiť. Jednou z aktivít je aj EDWARD, European Day Without a Road Death, Európsky deň bez obetí dopravných nehôd. Organizátori a Európska komisia ho stanovila na 19. septembra v rámci Týždňa mobility, pričom cieľom je podľa Violety Bulcovej, európskej komisárky pre dopravu, zachrániť viac životov na našich cestách.

Projekt EDWARD organizuje už tretí rok za sebou spoločnosť Tispol, čo je Európska dopravná policajná sieť, a spája všetkých, ktorí majú záujem o znižovanie obetí dopravných nehôd. Asi je málo pravdepodobné, že by nebola na európskych cestách 19. septembra dopravná nehoda so smrteľnými následkami, ale zmysel projektu EDWARD výstižne vysvetlil Ruth Purdie, generálny tajomník Tispolu: Nulová hodnota 19. septembra je veľmi nepravdepodobná. Ak sa však zameriame na nulu a skončíme s denným hodnotením, ktoré je hlboko pod európskym priemerom, čo je 70 úmrtí denne, projekt EDWARD bude úspešný. A ďalej apeluje: Žiadame vodičov, chodcov, cyklistov a ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa zamysleli nad jednoduchou otázkou: Čo môžem urobiť pre vyššiu bezpečnosť na cestách dnes?

Aj náš Auto magazín už dvadsaťjeden rokov podporuje zmysluplné projekty, aj v oblasti znižovania dopravnej nehodovosti na slovenských cestách. A aby naše úsilie nezostalo iba pri slovách, pred tromi rokmi sme začali organizovať dlhodobú súťaž o Vodiča roka. V roku 2018 je finále 15. septembra, štartuje Európsky týždeň mobility. No nielen to. Naša celoslovenská súťaž sa pred niekoľkými dňami stala súčasťou celoeurópskeho projektu EDWARD, spoločne s podujatiami v Španielsku, Taliansku, Rakúsku, Portugalsku, Grécku, na Malte.

Nechcem strašiť, ale včerajšie čísla z čiernej dopravnej kroniky ma opäť presvedčili, že naša dlhodobá súťaž Vodič roka má zmysel. Je to naša odpoveď na otázku Čo môžeme urobiť pre vyššiu bezpečnosť na cestách dnes? Hľadáme a vyzdvihujeme vodičov, ktorí sú na našich cestách slušní, ohľaduplní k iným účastníkom cestnej premávky a ktorí dodržiavajú pravidlá cestnej premávky. Sme totiž hlboko presvedčení, že malé akcie vedú k veľkým zlepšeniam. Preto je aj Auto magazín EDWARD.

Text: Ivan Mičko, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov