Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Netrápte deti!

Ako na dovolenku s deťmi?

Rozhodnutie, kam a či s potomkami na dovolenku, už v tomto čase u vás zrejme padlo. Ak ste sa rozhodli, že na dovolenku vyrazíte autom, s deťmi a ďaleko, ponúkame vám súhrn názorov detských psychológov, ktoré vám pomôžu urobiť aj z dlhej cesty autom ak už nie priamo dovolenku, tak aspoň jej znesiteľnú časť.

Dovolenka

 

Príprava účastníkov

Ťažko na cvičisku… poznáte to, ale nepripusťme, aby sa kabína nášho auta premenila na bojisko. Detskí psychológovia jednohlasne radia, aby sa na cestu na dovolenku pripravili v prvom rade rodičia. Už tým, že nebudú rátať, že povedzme 7-hodinovú púť (podľa mapy či navigácie) naozaj za tento čas zvládnu a dorazia do kempu či hotela. Pridajte do odhadu aspoň tretinu času na prestávky, ktoré potrebujete vy, aj vaše deti. Predídete tak vlastnej nervozite, ktorá sa na deti v aute prenáša ako cez wifinu. Pripravte pre deti dostatok pitia a jedla a nebuďte dogmaticky prudérni: dovolené je podplácanie maškrtami, ktoré inak potomkom dopriavate len neradi. Podľa psychológov sú 5-ročné deti schopné sústrediť sa na jednu činnosť len 15 minút, 6-ročné do pol hodiny a 8-ročné 45 minút. Prispôsobte tomu prípravu ich rozptýlenia v aute. Pripravte im dostatok hračiek, od plyšákov (nové, nepoznané, zaujmú najviac) až po tablety, nenáročnú knihu. Audioknihy i rozprávky cez audio sústavu vozidla (alebo do slúchadiel) potešia malých i veľkých. Detskí psychológovia odporúčajú tiež slovné hry, do ktorých sa zapojí celá posádka (napr. slovný futbal, pri ktorom treba vymýšľať slová začínajúce sa na posledné písmeno, či slabiku slova predchádzajúceho, alebo nesmrteľné meno-mesto-zviera-vec) s odmenami pre víťazov. Ak ste zvyknutí ako rodina spoločne spievať – máte vyhrané. Či nechať medzi sebou súperiť potomkov na zadnom sedadle, nechám na vás. Moji potomkovia sa vždy poškriepili, a tak som túto aktivitu v aute zatrhol.

Prestávky, prestávky!

Prvú prestávku si urobte po dvoch až troch hodinách jazdy. Tento úsek cesty je najdlhší, svieži ste ešte vy i deti. Rozdeľte si úlohy: kým jeden z dospelých „kávičkuje“, druhý nech sa s deťmi rezko hýbe. Preliezačky a podobný hardvér sú dnes už súčasťou mnohých parkovísk i čerpacích staníc. Po chvíli si úlohy vymeňte, ale deti udržujte v pohybe. Možno sa trochu unavia a v aute zaspia. V aute im prirodzený pohyb chýba a treba im ho dopriať. Ďalšie prestávky už robte častejšie, najmä ak vidíte, že deti sú nepokojné a nesnažte sa ich naťahovať, bolo by to len horšie. Nenaštrbiteľnou trpezlivosťou a láskavosťou sa však ozbrojte predovšetkým vy. Akékoľvek zvýšenie hlasu len zahustí atmosféru a je rizikom aj pre bezpečnosť jazdy. Ak ste za volantom, sústreďte sa na jazdu a starostlivosť o deti striktne nechajte na pleciach tých, čo nešoférujú. Ak to neprekáža vodičovi, skúste jazdu v noci. Spiace deti sú tými najlepšími spolujazdcami!

 

Zdravotné riziká

Predpokladáme, že sa na cestu vyberiete so zdravými deťmi a usadenými v sedačkách podľa predpisov. Najbežnejším zdravotným problémom u detí býva dehydratácia. Pretože samotné deti nedokážu odhadnúť, kedy sú dehydrované, dbajte, aby pravidelne pili a pili to, na čo sú zvyknuté, neexperimentujte. Ak viete, že dieťa zvykne v aute zvracať, poraďte sa včas s jeho lekárom, aký liek mu pred cestou podať. Odporúčame tiež s rozmyslom používať klimatizáciu, aby ste dva dni po príchode na miesto dovolenky nemuseli riešiť angínu či podobné „radosti“.

Kedy tam budeme?

Tejto otázke sa jednoducho nevyhneme. No dobre vieme, že musí prísť. Pripravte si odpovede a najmä – nikdy, naozaj nikdy neodvrknite malému nositeľovi vašich génov „neotravuj, buď ticho!“ Radšej si spytujte svedomie, či by mu nebolo lepšie povedzme v láskavej náruči vašich rodičov v dobre známom prostredí.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov