Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najlacnejší benzín? – bývavalo

Agentúra Bloomberg uverejnila výsledky ankety v ktorej porovnávala ceny 95-oktánového benzínu vo svete – od Severnej Ameriky až po Ďaleký Východ. Ruská federácia, (v ktorej za čias Sovietskeho zväzu bol benzín lacnejší ako minerálna voda) sa s priemernou cenou, ktorá je 0,72 dolára za liter zaradila na 10. miesto.

Najlacnejší benzín na svete v súčasnosti kupujú vo Venezuele kde palivo saturujú zo štátneho rozpočtu a tak pri čerpačke zaplatíte len 1 cent za liter. Druhé a tretie miesto obsadili Irán s cenou 28 centov a Kuvajt s cenou 35 centov za liter.  Okrem nich do prvej desiatky sa dostali Nigéria, Egypt, Saudská Arábia, Malajzia, Indonézia a Arabské Emiráty, kde liter benzíbu stojí v priemere 0.68 centov. Najdrahšie palivo je v Honk-Kongu (2,1 USD), Nórsku (2,02 USD a v Holandsku (1,93 USD za liter benzínu N-95. Treba však vziať do úvahy, že absolútna cena za liter je len jeden z ukazovateľov výskumu. Pre posúdenie celkového umiestnenia je rozhodujúci aj priemerný zárobok v tej-ktorej krajine. Podľa tohto ukazovateľa sa Rusko ocitlo až na 34 mieste medzi Slovinskom a Českom. Bloomberg pripomína, že obyvateľ Ruska zaplatí za liter paliva v priemere 2,5 percenta z priemerného denného zárobku ktorý je okolo 29 dolárov, teda okolo 1800 rubľov.

Podľa množstva spotrebovaného paliva za rok obsadila Ruská federácia 52 miesto. Ak vezmeme do úvahy, že ruský šofér natankuje za rok v priemere 330 litrov benzínu, minie 2,2 percenta priemerného ročného zárobku.

 

A ako je to u nás? Vplyvom zdražovania cien pohonných hmôt zaplatíme za naftu či benzín na Slovensku najvyššie sumy za posledné tri roky. Priemerné ceny benzínu sa momentálne pohybujú vyše 1,40 eur za liter v porovnaní s 1,25 v minulom roku.

Ceny za našimi hranicami sú príjemnejšie.  Najvýhodnejšie je pre nás dlhodobo Poľsko. Nasleduje Česko a Maďarsko. Ak sa chystáte autom na dovolenku, budete musieť do kapsy trochu hlbšie ako vlani. Aktuálne ceny benzínov na tabuliach pri čerpacích staniciach nepotešia šoférov v Taliansku, Grécku, či Portugalsku. Najviac za benzín zaplatíme v Grécku, kde sa priemerné ceny pohybujú okolo 1,66 eur za liter. V Taliansku dáme potom asi 1,63 eur za jeden liter benzínu. Pri cestách do takých destinácii sa preto oplatí natankovať pred prekročením hraníc. Výhodne sú v tomto prípade čerpačky v Slovinsku, Srbsku, Macedónsku.  Iste netreba pripomínať, že  v dovolenkových destináciách sa oplatí tankovať mimo diaľnic a hlavných ťahov. Možno vám pomôže aj nasledujúca tabuľka  s aktuálnymi priemernými cenami benzínu v populárnych európskych destináciách. Ceny sú v eurách a platia za  jeden liter benzínu N95.

 

 Bulharsko 1,13
 Poľsko 1,17
 Maďarsko 1,25
 Rakúsko 1,29
 Česko 1,29
 Srbsko 1,29
 Španielsko 1,32
 Slovinsko 1,34
 Slovensko 1,40
 Chorvátsko 1,42
 Francúzsko 1,54
 Portugalsko 1,58
 Taliansko 1,63
 Grécko 1,66

 

Text: Juraj Paška, foto :archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov