Viete, z akých potravín a výrobkov môžete „nafúkať“? Poznáte, povolenú hranicu alkoholu v krvi šoférov v európskych krajinách? Prečo sa ženám odbúrava pomalšie alkohol z tela? Máte právo odložiť dychovú skúšku o 15 minút? Odpovede na tieto, ale aj ďalšie otázky, nájdete v tomto článku.
Každý šofér na slovenských cestných komunikáciách nesmie podľa zákona č. 8/2009 Z. z. viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa ešte môžu dané substancie nachádzať v jeho organizme. V našich zemepisných končinách teda zákon nepovoľuje žiadne množstvo alkoholu v dychu alebo krvi vodiča.
Nulová tolerancia pre šoférov je u nás zavedená aj vďaka silne zakorenenej tradícii požívania alkoholických nápojov. Najmä na vidieku ide o tradičný folklór nielen počas víkendov a sviatočných dní. Nulová tolerancia je však v krajinách Európskej únie (EÚ) skôr výnimkou, pričom rovnako prísny meter, ako na Slovensku, majú už len v Českej republike, Maďarsku a Rumunsku. Väčšinou si však na dovolenke môžete v európskych krajinách dopriať malé pivo, alebo jeden-dva poháriky.
/Povolená hladina alkoholu v krvi šoférov v jednotlivých krajinách Európskej únie/
Tolerancia alkoholu (g/l) Štandardný limit Profesionálni šoféri Začiatočníci
Belgicko 0,5 0,2 0,5
Bulharsko 0,5 0,5 0,5
Cyprus 0,5 0,2 0,2
Česká republika 0,0 0,0 0,0
Dánsko 0,5 0,5 0,5
Estónsko 0,2 0,2 0,2
Fínsko 0,5 0,5 0,5
Francúzsko 0,5 0,5 (0,2 – autobusy) 0,2
Holandsko 0,5 0,5 0,5
Chorvátsko 0,5 0,0 0,0
Írsko 0,5 0,2 0,2
Lichtenštajnsko* 0,4 0,0 0,0
Lotyšsko 0,5 0,0 0,0
Luxembursko 0,5 0,2 0,2
Maďarsko 0,0 0,0 0,0
Malta 0,8 0,8 0,8
Nemecko 0,5 0,0 0,0
Poľsko 0,2 0,2 0,2
Portugalsko 0,5 0,2 0,2
Rakúsko 0,5 0,1 0,1
Rumunsko 0,0 0,0 0,0
Grécko 0,5 0,2 0,2
Škótsko 0,5 0,5 0,5
Slovensko 0,0 0,0 0,0
Španielsko 0,5 0,3 0,3
Švédsko 0,2 0,2 0,2
Švajčiarsko 0,5 0,1 0,1
Taliansko 0,5 0,0 0,0
Veľká Británia 0,8 0,8 0,8
/Zdroj: European Transport Safety Council (ETSC), * Lichtenštajnsko nie je členom EÚ/
Na Slovensku síce zákon nepovoľuje žiadne množstvo alkoholu v dychu respektíve krvi vodiča, na základe metrologických pravidiel však polícia akceptuje hodnoty do 0,3 promile. Zaujímavo majú nastavené alkoholové limity v niektorých ďalších krajinách na starom kontinente. V Chorvátsku, Lichtenštajnsku, Lotyšsku, Nemecku a Taliansku je povolená hranica 0,5 promile, avšak profesionálni šoféri a začiatočníci majú nekompromisnú nulu.
Vo väčšine krajín naprieč Európou prevláda povolený limit 0,24 mg/l, čo predstavuje 0,5 promile. Najbenevolentnejšie v tomto ohľade sú zákony na Malte a vo Veľkej Británii, kde tolerujú dokonca 0,8 promile. Podľa odborníkov a vedeckých poznatkov hodnota 0,5 promile alkoholu v organizme účastníka cestnej premávky nemá vplyv na jeho schopnosť byť riadnym účastníkom cestnej premávky a má len minimálny vplyv na jeho psychické, senzorické a motorické funkcie.
Žiadny tester na alkohol, ktorý sa v súčasnej dobe používa, nie je špecificky zameraný len na meranie hladiny etylalkoholu. Všetky meracie prístroje totiž reagujú aj na takzvané redukujúce látky. To znamená, že dychové analyzátory reagujú napríklad aj na výpary z farieb, ale aj ďalšie rôzne substancie. Jediná vedecká metóda, ktorá stopercentne potvrdí prítomnosť alkoholu, je vyšetrenie krvi metódou plynovej chromatografie.
Občas sa stáva, že v sieti prichystanej na zachytenie „alkoholových delikventov za volantom“, uviaznu aj nevinní. Malé množstvo alkoholu do 0,2 promile totiž môžu mať v tele aj abstinenti. Vo väčšine prípadov to však nebýva problém, pretože policajti aj kompetentné úrady sa v takom prípade obrátia na odborníkov z oblasti toxikológie a pri minimálnych nameraných množstvách alkoholu bývajú tolerantní.
Napriek tomu, by si šoféri mali dávať väčší pozor na nápoje a obsah niektorých jedál, v ktorých by prítomnosť alkoholu vôbec nečakali. Šoféri, ktorí „nafúkali“ menšie hodnoty, sú neraz prekvapení, že výsledky testov u nich potvrdili prítomnosť alkoholu v krvi, pričom pred jazdou nepili alkohol. Výhovorky šoférov v takých prípadoch často nemajú konca. Samostatnou kapitolou v tejto problematike je potom zostatkový alkohol.
/Zoznam výrobkov podľa % obsahu alkoholu z hmotnosti/
Výrobok % obsah alkoholu z hmotnosti
Med 0,006
Rožok 0,02
Balený domáci chlieb 0,107
Bio slnečnicový chlieb 0,13
Fitness chlieb 0,176
Maslový toast 0,184
Tmavý chlieb 0,202
Čokoládová šiška 0,289
Birell svetlý 0,31
Orechový extra-kváskový žitný chlieb 0,326
Žitný chlieb 0,444
Mafin z kváskového cesta 0,445
Pšeničný chlieb 0,47
Kyslá kapusta 0,5
Turecký grepový džús 0,59
Hrozienka zo slnečnicového chleba 0,601
Orechovo-jablková rolka 0,956
Cibuľový chlieb s rozmarínom 0,9
Kvas 1,0
Toastový chlieb balený 1,055
Náplň z orechovo-jablkovej rolky 1,066
Hamburgerové žemle (balené) 1,239
Boza (fermentovaný nápoj) 1,5
Jim Beam Kentucky Bourbonský koláč 1,662
Kefír 2
Rožky na hot-dog (balené) 2,562
/Zdroj: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS)/
Faktom však je, že „nafúkať“ môžete krátko po požití nielen z nealkoholického piva, ale aj z kefíra, makovej buchty, Hašleriek, tyčiniek Mila, Margot alebo Horalka, ale aj domáceho kompótu, rumových praliniek, sirupu proti kašľu, ústnej vody, horčice, či rôznych zákuskov. Navyše, promile na testeri sa môže zobraziť aj bez užitia alkoholu napríklad cukrovkárom. Pokiaľ bude mať šofér trpiaci cukrovkou zle nastavené dávky inzulínu, môže aj on nadýchať alkohol.
Možno sa pýtate, na čo je vlastne v niektorých výrobkoch nízka koncentrácia alkoholu? Hovoríme najmä o kvasených produktoch, výrobkoch z kysnutého cesta či produktoch z ovocia. Potravinári totiž využívajú tradičné fermentačné procesy, ktorými dodávajú svojim výrobkom odlišnú vôňu, chuť, farbu či v neposlednom rade nutričnú hodnotu. Pri toastovom chlebe a žemliach na hamburgeri zase aplikujú alkohol na povrch pečiva, aby predĺžili jeho trvanlivosť.
/Koľko promile „nafúkate“ po požití daných výrobkov/
Výrobok Hneď po konzumácii 5 minút po konzumácii
Kompót (čerešňový a jablčný) 0,00 promile 0,00 promile
Hašlerky 0,00 promile 0,00 promile
Pastilky na kašeľ (Neoangin) 0,00 promile 0,00 promile
Naelko pivo (Bernard) 0,10 promile 0,00 promile
Likérové špičky 0,09 promile 0,00 promile
Maková buchta 0,18 promile 0,00 promile
Čokoládová tyčinka (Margot) 0,59 promile 0,00 promile
Rumové pralinky (2 kusy) 1,01 promile 0,00 promile
Kvapky proti kašľu (Bromhexin) 1,62 promile 0,00 promile
Ústny deodorant (Abdent) 5,59 promile 0,16 promile
/Zdroj: Dopravní inspektorát Jihlava/
Na množstvo zostatkového alkoholu v krvi však nemá vplyv len množstvo vypitého alkoholu, ale napríklad aj telesná konštrukcia a pohlavie. Vstrebávanie alkoholu z tráviaceho ústrojenstva je veľmi rýchle, jeho odbúravanie naopak pomalé. Ženám sa odbúra za hodinu 0,085 gramu a mužom 0,1 gramu alkoholu na jeden kilogram hmotnosti. V prepočte na promile je to asi 0,1 promile za hodinu. Inak povedané, pokiaľ ste muž, vážite 80 kg a naraz vypijete dva litre piva dvanástky, asi v priebehu hodiny dosiahnete maximálnu hladinu alkoholu. Na odbúranie však budete potrebovať ďalších desať hodín.
Do hry však vstupujú aj ďalšie faktory, napríklad počet „drinkov“ či druh alkoholu. Víno a destiláty sa vstrebávajú v priemere o polhodiny rýchlejšie než pivo. Tomu trvá vstrebávanie od hodiny, pokiaľ ho pijete na prázdny žalúdok, do 150 minút, pokiaľ je plný. A naopak, polliter dvanásťstupňového piva odbúrate v priemere za tri hodiny, dve deci vína za štyri a deci štyridsaťpercentného destilátu za päť hodín.
Ak vás zastaví policajná hliadka ohľadne dychovej skúšky, máte právo odložiť test o štvrťhodinu. „Upozorňujeme na právo požiadať policajnú hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých z výrobkov každodennej spotreby,“ uvádza polícia. Spomínaná čakacia lehota je nevyhnutná kvôli alkoholovým výparom, ktoré v ústnej dutine ostávajú ešte zhruba 5 až 10 minút v rôznych záhyboch, dutých priestoroch pod plombami či v zubných kazoch. Meranie však môžu skresliť aj ovocné džúsy, ústne spreje s obsahom liehu, lieky a kvapky či dokonca aj grgnutie.
Test výrobkov: Kedy by ste mali "fúkať"?
NAFÚKATE Z NEALKA, ÚSTNEJ VODY, KOMPÓTU A KVAPIEK?Otestovali sme za vás niektoré výrobky. Zdôrazňujeme, že máte právo požiadať policajtov, aby vám dali fúkať o 15 minút, aby sa z tela odbúral alkohol, ktorý sa v niektorých výrobkoch kažodennej spotreby nachádza
Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Piatok 13. júl 2018
Podľa štatistiky Prezídia Policajného zboru SR (PPZ SR) od roku 2015 spôsobili u nás dopravné nehody najčastejšie šoféri pod vplyvom alkoholu, ktorí boli vo veku od 18 do 24 rokov. Počas veľkonočných sviatkov bývajú vodiči, ktorí majú 30 rokov a viac, vinníkmi len asi jednej štvrtiny všetkých nehôd, spôsobených pod vplyvom alkoholu.
K bežným dopravným nehodám dochádza na území Slovenska hlavne počas dňa od 8.00 h do 20.00 h. Nehody, zavinené vodičom pod vplyvom alkoholu, sa dejú najčastejšie v noci počas víkendových dní. Počas bežných dní je to zväčša pred polnocou (20.00 h – 24.00 h), počas sviatkov viac po polnoci (0 h – 4.00 h.). Podiel dopravných nehôd, ktorých príčinou je alkohol, vzrastie napríklad počas Veľkonočných sviatkov z 11 % až na 23 %!
Až k trom štvrtinám (75%) nehôd pod vplyvom alkoholu dôjde v obci. Odborníci na vysvetlenie uviedli, že Slováci podceňujú práve krátke jazdy, ako napríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cestu na nákup. Z hľadiska pohlavia, nehody pod vplyvom alkoholu spôsobí v priemere 88 % mužov a 12 % žien. V posledných troch rokoch však stúpol počet žien (1,5%), ktoré sadnú za volant po požití alkoholu.
Z hľadiska vodičskej praxe, najmenej zodpovední sú začínajúci vodiči (muži aj ženy) s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Z hľadiska príčiny dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa v 49 % prípadoch vodiči nedostatočne venovali riadeniu vozidla a 26 % prípadov ma na svedomí neprimeraná rýchlosť jazdy.
Podľa štatistických ukazovateľov PPZ SR počet nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu má klesajú tendenciu, avšak počet usmrtených osôb sa priamo úmerne k tomu znižovať nedarí. V roku 2015 bolo zaznamenaných 1518 dopravných nehôd zavinených alkoholom, pričom na následky zranení zomrelo 29 osôb. O rok neskôr síce klesol počet nehôd o 17 prípadov, ale smrteľné následky mali havárie pre 37 ľudí.
V minulom roku policajti zadržali celkovo 8350 alkoholových delikventov za volantom. Z toho 3900 malo v krvi menej ako jedno promile alkoholu, ďalších 4450 však tento limit prekročilo. Len pre porovnanie, v roku 2016 zastavia polícia 9017 motoristov, ktorí „nafúkali“, pričom 4031 z nich namerali menej ako jedno promile a 4986 osôb túto hranicu prekročilo.
Na Slovensku môže šofér, ktorý „nafúka“, dostať pokutu až do výšky 800 eur. Okrem toho mu muži zákona môžu odobrať vodičský preukaz až na dobu troch rokov. Každého previnilca čaká sedenie u psychiatra, od ktorého musí dostať potvrdenie, že nie je závislý na alkohole (100 eur). Povinne musí absolvovať aj poradenstvo u psychológa, ktoré pozostáva zo štyroch skupinových sedení a záverečného pohovoru (300 eur). Ak je vodičský preukaz odobratý na dlhšie ako dva roky, musí daný šofér absolvovať aj skúšku na dopravnom inšpektoráte.
Počas letných mesiacov júl a august sa podiel dopravných nehôd spôsobených opitými vodičmi na Slovensku zvyšuje. Z celkového balíka tvoria približne 14%. „Počas celého roka zavinili títo vodiči v priemere každú deviatu nehodu, ale počas letnej turistickej sezóny to bola už každá siedma dopravná nehoda. Pri tragických dopravných nehodách ide o až o cca 16%. To znamená, že kým počas celého roka majú na svedomí opití vodiči život každého desiateho človeka, tak počas letnej sezóny je to život každého šiesteho človeka,“ informuje PPZ SR.
/Nehody spôsobené pod vplyvom alkoholu v SR/
Rok Počet nehôd Počet usmrtených osôb
2016 1501 37
2015 1518 29
2014 1608 34
2013 1696 23
2012 1726 25
/Zdroj: Prezídium Policajného zboru SR (PPZ SR)/
/Alkoholoví delikventi za volantom v SR/
Rok Pod promile Nad promile Spolu
2017 3900 4450 8350
2016 4031 4986 9017
2015 3945 5200 9145
2014 3760 5049 9809
2013 676 5084 5760
/Zdroj: Prezídium Policajného zboru SR (PPZ SR)/
-jj-
Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov