Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Príde MINI do zásuvky? Už čoskoro!

MINI ukázalo exkluzívne náčrty prvého elektrického MINI E. Predstaví sa v roku 2019.

Značka MINI uvoľnila zopár exkluzívnych náčrtov a náhľad na prvé elektrické vozidlo tradičnej britskej značky. Po desiatich rokoch pilotného projektu MINI E a po nabíjateľnom plug-in hybridnom modeli MINI Cooper S E Countryman ALL4, ktorý sa predáva od roku 2017, prichádza prvý elektrický model značky MINI. Predstavuje ďalší krok v elektrifikácii značky MINI a tým zároveň nadväzuje na stratégiu spoločnosti BMW Group pod názvom NUMBER ONE > NEXT.

„MINI je mestská značka a elektrické MINI je tak logickým ďalším krokom smerom do budúcnosti,” vraví Oliver Heilmer, šéf dizajnu značky MINI. „Tieto prvé náčrty ukazujú našu víziu autentického dizajnu, ktorý vytvára most medzi históriou značky a jej elektrickou budúcnosťou.”

MINI do zásuvky

Náčrty ukazujú masku chladiča novinky. Jej 6-uholníkový tvar je typický dizajnový prvok značky MINI, no uzatvorené vyhotovenie je úplne nové. Chladiace prvky sa za mriežkou nenachádzajú, preto môže byť zatvorená a zlepšovať aerodynamiku vozidla. Žltý pás so znakom E v rovnakej farbe vytvára výrazný kontrast a jasne identifikuje, že ide o elektrické MINI. Druhý náčrt zobrazuje príťažlivý dizajn kolesa elektrického MINI, ktorý pochádza z minuloročnej štúdie MINI Electric Concept a dostáva sa do sériovej výroby. Kolesá preberajú motív žltého pásu na mriežke chladiča a pridávajú k nemu vlastné asymetrické zakrivenie.

Spoločnosť BMW Group už oznámila vývoj sériovej verzie čisto elektrického vozidla značky MINI. Prvé z veľkosériovo vyrábaných MINI s elektrickým pohonom na batérie budú dostupné od roku 2019 – presne 60 rokov po predstavení prvého klasického Mini. Elektrický pohon sa bude vyrábať v závodoch spoločnosti BMW Group v bavorských mestách Dingolfing a Landshut, ktoré sú centrami pre e-mobilitu. Následne sa prevezú do hlavného závodu na montáž 3-dverových modelov MINI v Oxforde.

BMW Group (PL)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov