Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Mini Countryman ako crossover aj plug-in hybrid

Britská automobilka Mini, ktorá vyrába malé ekonomické vozidlá, predstavuje v týchto mesiacoch novú generáciu crossoveru Countryman. Ten sa však bude vyrábať aj ako sériový hybrid, ktorý napríklad predstavili aj na novembrovom autosalóne v Los Angeles.

Mini_02  Mini_01

Mini_03  Mini_04

Drsnejší Countryman od British Motor Corporation už nebol mini vlastne ani v predchádzajúcej generácii R60, ktorá sa vyrábala od roku 2010 a v lete o štyri roky neskôr bola modernizovaná. Novší model narástol ešte viac, na dĺžku, šírku a bude aj vyšší.

Mini_05  Mini_06

Okrem toho presiahne aj súčasný Clubman, ktorý meria od nárazníku k nárazníku 4 253 milimetrov. Napriek „nafúknutým“ rozmerom však zostáva Mini. To ale zrejme britskej automobilke v nemeckom područí nijako nevadí, pretože chce mať pokryté všetky segmenty trhu.

Mini_07  Mini_08

Pod kapotou nájdeme napríklad ako základ zážihový trojvalec 1499 cm3 s parametrami 100 kW a 220 N.m, ktorý doplňuje dvojlitrová (1998 cm3) verzia S so 141 kW a 280 N.m, v tomto prípade už ide samozrejme o štvorvalec. Rovnako ako v prípade naftových verzií – vždy s objemom 1995 cm3.

Mini_10  Mini_12

Verzia s písmenkom D dáva 110 kW a 330 N.m, varianta SD 140 kW a 400 N.m. Pre Countrymany sú k dispozícii šesťstupňové manuálne prevodovky, prípadne automaty Steptronic s rovnakým počtom rýchlostí. Osemstupňovú prevodovku s rovnakým názvom je možné si objednať k modelom Cooper S a Cooper D, Cooper SD ju má ako jedinú voľbu.

Mini_13  Mini_14

Okrem základných benzínových a dieselových verzií dorazí na trh nový Countryman tiež ako plug-in hybrid. Očakávať pritom v jeho prípade môžeme obdobné kombo, ktoré poháňa BMW i8. Teda 1,5l-itrový trojvalec, ktorý bude za asistencie prvého z elektromotorov, slúžiaceho ako generátor, roztáčať predné kolesá. Tie zadné si berie na starosti druhý elektromotor.

Mini_16  Mini_15

Mini_18  Mini_09

Dojazd čisto na elektrinu počíta s zhruba 38 km, pričom Mini v takom prípade najskôr obmedzí najvyššiu rýchlosť na 80 km/h za účelom maximalizácie dojazdu. Ten celkový ale zjavne príliš enormný nebude, pretože polovinu miesta bežne vyhradeného palivovej nádrži zaberú lithium-iontové batérie s kapacitou 7,7 kWh.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov