Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zetor predstavil extrémne vozidlo pre armádu

Traktory slávnej brnenskej značky Zetor pracujú na poliach po celom svete. Zetor však po novom plánuje preraziť aj ako výrobca vojenskej techniky.

Značku Zetor dobre poznajú predovšetkým užívatelia traktorov. Viete ale, že niekoľko rokov už brnenská značka pracuje aj na armádnych špeciáloch? Na toto odvetvie sa sústredí slovenská spoločnosť Zetor Engineering Slovakia zo skupiny HTC Investments, ktorá predviedla koncept s označením Gerlach. Majestátny kolos má nahradiť zastarané stroje, ktoré slúžia v armádach.

Zetor Gerlach 4x4

Obrnené taktické vozidlo s pohonom všetkých kolies sa prvýkrát ukázalo v Bratislave na veľtrhu obrannej techniky IDEB 2018. Vozidlo s hmotnosťou 12,5 tony je dlhé 5,65 metra, široké 2,5 metra a vysoké 5 metra. Rázvor meria 3,6 metra. Auto má rámovú konštrukciu a nezávislé odpruženie kolies. Užitočné zaťaženie je 1,5 tony.

V závislosti od verzie je schopné poskytnúť miesto až šiestim osobám. Mimo zvyčajných 2+2 a 2+3 je možné nakonfigurovať priestor pre posádku aj v usporiadaní 2+4. Hoci zvonku nevyzerá práve najkomfortnejšie, spoločnosť tvrdí opak. Pasažieri by si jazdu mali vďaka využitiu špeciálnych protihlukových a antivibračných materiálov celkom užiť.

Zetor Gerlach 4x4

Vozidlu Gerlach nerobí problém ani náročný terén. Bez väčších problémov má zvládnuť brod s hĺbkou 1,2 metra či vyjsť 70 percentné stúpanie, vie prejsť až pol metra vysokú prekážku, aj 0,9 metra široký zákop.  O pohon sa stará motor s výkonom 240 kW (326 k), prepojený so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Maximálna rýchlosť vozidla je 110 km/h a vďaka palivovej nádrži s objemom 220 litrov dokáže na jedno natankovanie prejsť až 800 kilometrov.

Základom je rámová konštrukcia s nezávislým odpružením. Nechýba ani modulárna pancierová ochrana kabíny (stupeň ochrany STANAG 4569 Volume 3). Pasažierov chráni aj prídavné modulárne pancierovanie a dvojitá podlaha so špeciálnym protiminovým štítom v tvare písmena V.

Samozrejmosťou je tiež dofukovanie pneumatík. Pokiaľ ide o zbraňový systém, všetko závisí od konkrétnej objednávky. Cena Zetoru 4×4 Gerlach sa pohybuje okolo 398 000 eur.

(šr) Zdroj: Zetor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov