Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Škoda Rapid – zmena názvu a predĺžený hatchback

Fanúšikovia „škodoviek“ pozor! V marci 2019 by sa mala na trhu objaviť nová Škoda Rapid. Predĺžený rodinný hatchback má nahradiť liftback a súčasne vytvoriť kvalitnejšie premostenie medzi modelmi Fabia a Octavia.

Vedenie automobilky z Mladej Boleslavi donútili k rozhodnutiu o premene Rapidu relatívne nízke predaje, ale aj fakt, že viacerí zákazníci vnímali ako negatívum jeho liftbackovú zadnú časť. Táto verzia sa už vyrábať nebude. Nový Rapid dostal zatiaľ pracovný názov Spaceback, ale vedenie značky preferuje názov Felicia.

U našich západných bratov je síce Rapid dlhodobo tretí najpredávanejší model, z hľadiska celoeurópskeho, ale jeho predaja nie sú vôbec ružové. Vlani bol medzi kompaktmi na starom kontinente až dvanástym najpredávaješím vozidlom (66.500 predaných kusov), zatiaľ čo celkovo druhá Škoda Octavia (482.200 predaných kusov) sa pohybovala v úplne odlišných dimenziách.

Ešte pred predstavením nového Rapidu je naplánovaná premiéra malého crossoveru, ktorého podobu naznačil koncept Vision X. Malé SUV stojí na rovnakej modulárnej platforme MQB A0 ako pripravovaný nástupca Rapidu. Mimochodom, automobilka si u koncernu VW vybojovala právo na použitie podstatne dlhšieho rázvoru.

Novú platformu, ktorá nahradí doterajšie prevedenie PQ26, využívajú aj pri výrobe automobilov VW Polo a Seat Ibiza. S touto zdieľanou platformou súvisí aj ponuka agregátov. K dispozícii by mali byť trojvalec 1.0 TSI a štvorvalec 1.5 TSI, v ponuke je opäť aj turbodiesel.

Kompaktné hatchbacky zostávajú v Európe dôležitým segmentom, naša pozícia ale v tejto kategórii nie je príliš silná,“ priznal Alain Favey, šéf marketingu a predaje u značky Škoda, ktorý dodal: „Nástupca Rapidu bude stáť po boku crossoveru vychádzajúceho z konceptu Vision X a my pracujeme na tom, aby sa tieto modely odlíšili a zaujali inú klientelu.“

Čerstvý Rapid by sa mal na trhu objaviť s výrazne nízkou a pretiahnutou kapotou. Nízka, ale výrazná a dosť zvisle orientovaná, bude aj maska chladiča. Svetlá majú trojuholníkový tvar. Spaceback má športovú siluetu s klesajúcou líniou strechy, ktorá bude za príplatok presklená a opticky prepojená s vrchnou časťou kufra.

Koncové svetlá sú údajne výrazne pretiahnuté do bokov, pričom najvýraznejším prvkom je grafika koncových svetiel. Tá svojim originálnym tvarom tak trochu odkazuje na model Karoq. Celkovo má nový Spaceback pôsobiť mohutným dojmom, dizajn je výrazne odvážny. Na prístrojovej doske budú dominovať tablety multimediálneho centra umiestnené uprostred.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov