Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury

Značka Mercedes-Benz predstavila na výstave „Auto China 2018“ v Pekingu štúdiu Mercedes-Maybach Ultimate Luxury. Nikoho určite neprekvapí, že sa o pohon  tohto krásavca stará sústava štyroch elektromotorov. 

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury svojimi vyváženými proporciami vyžaruje ohromnú dominanciu. Výrazná pochrómovaná maska chladiča so svojimi jemnými zvislými výstuhami v štýle obleku s jemnými prúžkami zvýrazňuje prednú časť. Svetovú premiéru mal nový dizajn masky už v rámci Vision Mercedes-Maybach 6, exkluzívnej štúdie kupé, ktorá nadchla odborníkov a priaznivcov značky v roku 2016.

Absolútny luxus
Interiér Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury uvádza na scénu kontrast medzi vysokým športovým zameraním a luxusnou priestrannosťou. Exkluzívne materiály s vysokohodnotnými kvalitatívnymi prvkami demonštrujú maximálnu ušľachtilosť interiéru a zdôrazňujú ultimatívny luxus vozidla. Pre značku je typické použitie farieb ako ružová zlatá, krištáľová biela a perlová šedá.  Keďže Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury je primárne navrhnutý na prevádzku so šoférom, jeho dizajn sa do značnej miery sústreďuje na cestujúcich sediacich vzadu a ich pocit pohody. Pocit útulného priestoru je tam mimoriadne intenzívny.

  

Luxusná svetlosť interiéru je zdôraznená krištáľovou bielou farbou, najjemnejšou kožou napa a zmyselným hnedým odtieňom, ktorý je na prístrojovej doske zušľachtený ľahkou metalickou povrchovou vrstvou. Lesklé povrchy v leštenom hliníku vytvárajú pútavé odrazy a odzrkadľujú ústredný prvok: škrupiny sedadiel v ružovo zlatej farbe. Ambícia ultimatívneho luxusu prináša so sebou najvyššie technické výzvy. Napríklad intenzívny červený metalický lak Mercedes-Maybach Signature Rotmetallic sa nanáša ručne vo viacerých vrstvách. Tradícia a moderna sa odrážajú ako atraktívne kontrasty. Celý interiér je obklopený veľkoplošnými ozdobnými prvkami. Tmavé ebenové drevo sa pútavo dvíha z obklopujúcich plôch z bielej kože. Svetelné línie v tvare vĺn sú v jednej rovine integrované do povrchov dreva a pôsobivo spájajú analógový a digitálny svet. Na mieru riešené grafické stvárnenie sedadiel zachytáva línie ozdobného prvku a nanovo interpretuje typický kosoštvorec. Jemná perforácia bola vytvorená v ružovej zlatej farbe. Premyslené do posledného detailu, vypracované s láskou a dokonalosťou. Rovnako ako v Triede S Mercedes-Maybach, mimoriadne komfortné sedadlá nadchnú ich nastaviteľnou kinematikou. Na rozdiel od bežných sedanov sa zmena nastavenia operadla vykonáva samostatne, čím sa priestor pre nohy a referenčný bod sedenia nemení. Sedaciu podušku možno osobitne nastaviť v kombinácii nastavenia sklonu a horizontálnej polohy. Extra mäkké kolenné vankúše poskytujú ochranu a komfort. Sklápateľné sedadlá disponujú podložkou pre lýtka s voľne nastaviteľnou dĺžkou, ako aj voľne nastaviteľným rozsahom otáčania. Krištáľovo biele sedadlá v koži napa zušľachťuje kosoštvorcové prešívanie vo farbe ružového zlata. Široká stredová konzola pokračuje až do oblasti zadných sedadiel. Je vybavená integrovaným vyhrievaným podnosom s čajovou súpravou, ktorá umožňuje vychutnať si čaj počas jazdy. Filozofia čaju zohráva podstatnú úlohu s cieľom uviesť telo a ducha do vzájomnej rovnováhy a nájsť cestu k vnútornému pokoju a nabrať silu.

 

Rozšírený používateľský zážitok na najvyššej úrovni
Aj používateľský zážitok Mercedes-Benz predstavuje ultimatívne stelesnenie luxusného vozidla snov. Dizajnová reč je teplejšia, svetlejšia a vytvára luxusnú atmosféru. Vozidlo bolo úplne navrhnuté v trojrozmernom grafickom prostredí v reálnom čase. Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury sa rovnako ako sluha namiesto zobrazovania dlhých ponúk a zoznamov správa predvídavo. Vozidlo prehráva hudbu, ktorá je vhodná pre aktuálnu atmosféru, pozná kalendár s termínmi a primerane plánuje trasy. V oblasti zadných sedadiel možno ponúkať rozličné sorty čaju a relaxačné programy v závislosti od toho, kto sedí vzadu ako cestujúci. Z Triedy S bolo prevzaté už známe riadenie komfortu ENERGIZING. Systémy ako masáž, aromatizácia, svetlo a hudba sú navzájom skombinované a pomáhajú regenerovať a zlepšiť koncentráciu. Tento ucelený systém komfortu a infotainmentu možno individuálne naprogramovať a adaptovať pre každý svetový trh. Kľúčovým aspektom používateľského zážitku Mercedes-Benz štúdie Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury je komplexná koncepcia dotykového ovládania – je to súhra dotykového displeja, dotykového poľa na stredovej konzole a tlačidiel dotykového ovládania na volante.

Najmodernejšia technológia pohonu a podvozka
Štúdia Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury je koncipovaná ako elektrické vozidlo. Vďaka svojim štyrom kompaktným synchrónnym elektromotorom s permanentným magnetom má plne variabilný náhon na všetky kolesá. Kombinovaný výkon pohonu predstavuje 550 kW (750 k). Plochý akumulátor umiestnený na spodku vozidla má využiteľnú kapacitu cca 80 kWh, vďaka čomu by sa mal dojazd pohybovať na úrovni  viac ako 500 kilometrov. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h. Komfortná je aj funkcia rýchleho nabíjania: systém vďaka nabíjaniu jednosmerným prúdom na báze štandardu CCS umožňuje výkon nabíjania až 350 kW. Iba päť minút stačí na dotankovanie množstva prúdu, ktoré stačí na zvýšenie dojazdu približne o 100 kilometrov. Akumulátor možno nabíjať pomocou kábla na verejných nabíjacích staniciach, z bežných domových zásuviek alebo ešte pohodlnejšie indukčne. Vtedy sa nabíjací prúd bezkontaktne prenáša cez elektromagnetické pole pod vozidlom.

Pohľad do budúcnosti: vizionárske predvádzacie vozidlá
So svojimi veľkorysými rozmermi (dĺžka/šírka/výška: 5 260/2 110/1 764 milimetrov) pokračuje model Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury v rade vizionárskych dizajnových predvádzacích vozidiel značky Mercedes-Benz. Medzi ne zatiaľ patria Vision EnerG Force (Los Angeles, november 2012), AMG Vision Gran Turismo (Sunnyvale, 2013), Vision Tokyo (Tokio, 2015), Vision Mercedes-Maybach 6 kupé (Pebble Beach, 2016) a Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet (Pebble Beach, 2017). Vďaka dizajnu značky Mercedes-Benz vyvíjanom na celom svete zachytávajú tieto štúdie miestne dizajnové a kultúrne trendy, ako aj trendy v rámci mobility a uvádzajú ich do centra pozornosti koncepcií mobility.

Daimler AG, foto archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov