Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj v Rakúsku bez cigarety

Jazda s cigaretkou v ruke je pre mnohých absolútne samozrejmá, niektorí si dokonca nevedia predstaviť dlhšiu jazdu bez cigarety. Pritom často nehľadia ani na to, že v aute je dieťa. V susednom Rakúsku si však dávajte pozor, od 1. mája totiž platí nový zákon, ktorý zakazuje fajčiť v aute, keď je v aute osoba mladšia ako 18 rokov. Zákaz, pochopiteľne, platí nielen pre vodiča, ale pre celú posádku. Odmena za porušenie tohto zákazu je 100 eur, v prípade opakovaného porušovania zákazu až 1 000 eur. Zákaz fajčiť od 1. mája platí aj pre taxíky a podnikové autobusy.

Pripomeňme, že zákaz fajčiť v aute platí už dávnejšie aj v iných krajinách. V Taliansku, keď je v aute tehotná žena alebo dieťa mladšie ako 17 rokov. Vo Fransúzku, Škótsku, Írsku, keď je v aute dieťa mladšie ako 18 rokov. Rovnako sa nesmie fajčiť v aute s dieťaťom na palube do 18 rokov v Anglicku, ale tu sú kabriolety a roadstery pri jazde s otvorenou strechou vyňaté zo zákazu. Na Cypre by ste nemali v fajčiť v aute, keď máte na palube dieťa mladšie ako 16 rokov a v Grécku, keď máte so sebou v aute dieťa mladšie ako 12 rokov. Pokuty sa pohybujú od 68 až do 5 000 eur.

Takže ak nabudúce budete chcieť dať v spomínaných krajinách v aute cigaretku, radšej zastavte. Po správnosti by ste tak mali robiť všade a vždy – teda aj tam, kde nad vami nevisí meč vysokej pokuty a aj vtedy, keď nemáte so sebou v aute dieťa. Dym z cigarety sa totiž dokáže riadne nechutne zažrať do tapacíru, resp. do poťahov, a hoci to fajčiar nemusí cítiť, verte tomu, že nefajčiar a dieťa dupľom cítia pach po fajčení.

PV

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov