Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Ukáže Putin novú limuzínu už počas inaugurácie?

Ruský prezident Vladimír Putin sa už čoskoro bude voziť v novej opancierovanej limuzíne. Podľa ruských médií jeden z najmocnejších mužov planéty predstaví projekt s názvom Kortež už počas svojej májovej inaugurácie.

Zaujímavosťou je fakt, že lukratívnu objednávku na prezidentskú limuzínu nedostal ZiL (Zavod imeni Lichačova), ktorý je tradičným výrobcom ruských prezidentských vozidiel. V minulosti totiž automobily ZiL využívali napríklad Leonid Iľjič Brežnev, na krátko Jurij Andropov a Konstantin Černenko, Michail Gorbačov a naposledy Boris Jeľcin. Potom dostali u ruských prezidentov prednosť zahraničné limuzíny.

 

Odborná verejnosť si vozidlo bude môcť po prvý raz oficiálne podrobnejšie prezrieť na tohtoročnom autosalóne v Moskve, ktorý sa uskutoční na prelome mesiacov august a september. „Dúfam, že prezident bude automobil používať už čo skoro,“ povedal ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Pripravovaný automobil má už za sebou nárazové skúšky, ktoré podľa ministra Manturova dopadli veľmi  pozitívne. „Technológia a know-how vyvinuté v rámci tohoto projektu sú k našej spokojnosti veľmi účinné,“ dodal Manturov.

Vývoj novej štátnickej limuzíny, ktorá bude ponúknutá aj do bežného predaje, má na starosti Ruské štátne výskumné centrum (NAMI). Na projekte, ktorý si vyžiadal náklady vo výške 119 miliónov amerických dolárov (97,437.157 eur), a podieľali aj ďalšie firmy ako Bosch, Porsche Engineering alebo Ruskaja Koža, ktorá má na starosti kožené čalúnenie v interiéri.

Samotnú výrobu bude mať na starosti firma Soers, vlastník automobilky UAZ. Napriek avizovanému predstaveniu však stále nie je úplne jasné, akú značku respektíve označenie napokon ruská novinka použije. Stále totiž nie je vylúčené ani využitie slávneho označenia ZiL.


Aj vďaka utajovaným špecifikám pripravovaného automobilu motoristickí odborníci len odhadujú, že nová limuzína by mala mať pod kapotou vidlicový osemvalec turbo Porsche s objemom 4,6 litra, maximálnym výkonom 442 kW a krútiacim momentom 881 Nm. K dispozícii by mala byť deväťstupňová automatická prevodovky vyrobená v Rusku.

 

Okrem spomínaného, asi 5,5 metra dlhého sedanu, bude technika použitá aj pre ďalšie modely. Konkrétne pôjde o SUV alebo minibus. V prípade sedanu a SUV sa počíta s novo vyvinutým vidlicovým osemvalcom, avšak k dispozícii má byť dokonca aj preplňovaný dvanásťvalec. Pre minibus sa počíta so štvorvalcom. Samostatnou kapitolou je bezpečnosť, fungovanie ochranných systémov a pancierovanie.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov