Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Ďalšie úlety vizionára Elona Muska? Podzemná tunelová doprava Loop a Hyperloop!

Americká spoločnosť The Boring Company, ktorej zakladateľom a výkonným šéfom je Elon Musk, predstavila víziu budúcnosti hromadnej dopravy v mestách aj medzi mestami. Vďaka dopravnému tunelovému systému „Loop“ bude trvať napríklad cesta z Washingtonu DC a Baltimoru len štvrťhodinu!

Dopravný systém Loop má byť nový vysokorýchlostný systém pre hromadnú dopravu prostredníctvom elektricky poháňaných autonómnych autobusov pre 8 až 16 osôb. V tuneloch medzi autami by sa nový typ hromadnej dopravy mohol pohybovať až rýchlosťou až 200 km/h, čo by ho predurčovalo aj pre cestovanie na dlhšie vzdialenosti.

Zakladateľ spoločností Tesla a SpaceX chce pomôcť vyriešiť problémy s preťaženou mestskou dopravou vybudovaním podzemnej dráhy v niekoľkých úrovniach. Nejde však o obyčajné tunely, do ktorých by vchádzali sami šoféri so svojimi vozidlami.

Musk si predstavuje, že by na bežných cestách boli špeciálne rampy uložené na výťahoch. Auto vojde na rampu, tí sa zvezie do podzemia a pripojí sa na vodivý pás podobne ako v prípade detskej autodráhy. Auto aj s rampou by potom uháňali slušnou rýchlosťou a preskočili by tak preťaženú dopravu v meste.

  

Aktivity spoločnosti The Boring Company, ktorá už v tejto súvislosti otestovali aj krtka – vysokovýkonný stroj na hĺbenie podzemných otvorov, však zatiaľ vyvolávajú viac otázok ako odpovedí. Autodráha by v prípade premiestňovania na krátke vzdialenosti neposkytla takmer žiadnu časovú úsporu, pretože samotné výťahy by zrejme brzdili dopravu na bežných cestách.

Podľa zámorských odborníkov však Musk sleduje nielen svoj zámer s autodráhou, ale má snahu zdokonaliť strojových krtkov, čím by sa znížila ich obstarávacia cena. Tieto výkonné stroje budú totiž v čoraz väčšom meradle potrebné pri razení tunelov kvôli metru alebo pre podzemnú kapsulovú magnetickú dráhu Hyperloop.

Projekt s názvom Hyperloop síce inicioval samotný Musk, ale žiadna z jeho firiem sa tomu nevenuje. Chytili sa však iné spoločnosti, napríklad firma HTT chce spojiť európske metropole vrátane Bratislava, Brna, Prahy a Viedne. Spoločnosť The Boring Company však vyvíja „loopové“ aktivity na oboch pobrežiach USA.


 

Na západe krajiny je naprojektovaná sieť tunelov pod Los Angeles, kde už minulý rok začali kopať. Na východnom pobreží chce Musk spojiť dopravným systémom „Loop“ Washington DC a Baltimore. Cesta by mala trvať len 15 minút! Neskôr je v pláne prepojiť hlavné mesto až do New York City.

KTO JE ELON REEVE MUSK
Štyridsaťšesťročný rodák z juhoafrickej Pretórie je úspešným kanadsko-americkým podnikateľom, investorom a projektantom. Tento vizionár je absolventom Queen´s University a University of Pennsylvania. Spoluzakladateľ a výkonný šéf spoločností SpaceX, Tesla, Neuralink a The Boring Company. Ekonomický magazín Forbes ho v roku 2016 zaradil medzi 20 najvplyvnejších ľudí na našej planéte. Otec šiestich detí má svoju rezidenciu v kalifornskom Bel Air v Los Angeles. Jeho majetok sa odhaduje na 19,6 miliardy amerických dolárov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov